Diplomaten bij de rechtszaak van twee Turkse journalisten Twitter @rschuddeboom

De Turkse president Erdogan heeft flink uitgehaald naar westerse diplomaten. Hij is verbolgen dat ze aanwezig waren bij een rechtszaak tegen twee linkse Turkse journalisten. Die worden beschuldigd van spionage en steun aan terroristen.

De diplomaten waren bij de zitting aanwezig als steun voor de twee journalisten. Een van hen was Robert Schuddeboom, de Nederlandse consul in Istanbul.  

Hun aanwezigheid schoot president Erdogan in het verkeerde keelgat. "Wie zijn jullie? Wat doen jullie hier", zei Erdogan tijdens een persconferentie. "Dit is niet jullie land." 

Hij zegt dat diplomaten binnen hun missies kunnen opereren. Erdogan: "Daarbuiten moeten ze toestemming vragen."

Onderdeel van werk

Schuddeboom reageerde via Twitter dat zijn aanwezigheid onderdeel is van zijn werk als diplomaat. "Net als het leggen van bloemen voor de terreurslachtoffers in Istanbul en het meelopen tijdens een vredesmars. Deze week deed ik alle drie."

Can Dündar, hoofdredacteur van de kritische linkse krant Cumhuriyet, en Erdem Gül, chef van de politieke redactie zijn bekende namen in de Turkse media. Hun krant schreef over een colonne vrachtwagens vol met wapens die op weg was naar Syrië.

President Erdogan reageerde op de publicatie dat de journalisten een zware prijs zouden betalen. Kort daarna werden de twee opgepakt. Vorige maand werden ze vrijgelaten op last van het hooggerechtshof. Erdogan was het daarmee oneens en stapte naar de rechter.

Bij de rechtszaak van gisteren mochten geen journalisten aanwezig zijn. Daarom deden diplomaten die wel aanwezig waren verslag, onder meer via Twitter. Een van hen was de Britse consul in Istanbul, Leigh Turner.

STER reclame