Leger Syrië herovert deel historische stad Palmyra

Het Syrische leger heeft de oude burcht van de stad Palmyra heroverd op terreurbeweging Islamitische Staat. De militairen kregen steun van Russische gevechtsvliegtuigen, meldden Syrische staatsmedia en het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. 

Op videobeelden van de Syrische televisie is te zien hoe militairen met legervoertuigen de stad binnentrekken. Volgens het Observatorium werden gisteren 56 luchtaanvallen uitgevoerd bij Palmyra. 

De stad werd in mei vorig jaar ingenomen door IS. Delen van de ruïnes zijn door IS opgeblazen. Donderdag meldde de Syrische staatstelevisie al dat de eerste militairen "het hart" van Palmyra hebben bereikt.

Als het leger heel Palmyra weet te heroveren, zou dat het grootste succes voor het regime zijn sinds Rusland zich in september in de strijd mengde. De stad ligt op de route naar gebieden in het oosten van Syrië die nog in handen zijn van IS. 

Palmyra is internationaal bekend vanwege de 2000 jaar oude Romeinse tempels, torens en andere kunstschatten nabij de stad. Het is onduidelijk wat daarvan over is; IS-strijders hebben veel tempels opgeblazen en de archeologische vindplaats ook gebruikt als executieplek. 

STER reclame