Can Dündar en Erdem Gül ANP

Het proces tegen twee Turkse journalisten, die terecht staan voor spionage en steun aan terroristen, is verdaagd tot 1 april. De rechtbank in Istanbul schortte de zaak op toen een grote groep sympathisanten van de journalisten weigerde de zaal te verlaten. 

De groep bestond onder meer uit politici van Turkse oppositiepartijen en journalisten die de zaak wilde volgen. "Journalistiek is geen misdaad. We zijn hier om de journalistiek te beschermen", stelde een vrouwelijke sympathisant. 

De rechtbank sommeerde de vrouw de zaal te verlaten. Toen ze dat weigerde verdaagde de rechter de zaak. Op 1 april zal het proces achter gesloten deuren worden voortgezet.

Verdachte colonne

De verdachten zijn Can Dündar, hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet, en Erdem Gül, chef van de politieke redactie. De krant schreef over een colonne vrachtwagens die op weg was naar Syrië. De politie wilde de colonne controleren op smokkelwaar, maar werd tegengehouden. 

Cumhuriyet onderzocht het voorval en publiceerde in juni vorig jaar beelden waaruit bleek dat de trucks vol lagen met wapens. Vermoedelijk waren die bestemd voor de strijders van al-Nusra in Syrië. 

President Erdogan stelde aanvankelijk dat de trucks een "nationaal geheim" waren. Hij verklaarde dat de journalisten een zware prijs zouden betalen voor de publicatie.

STER reclame