Johan Cruijff
NOS Voetbal

Kicker: Cruijff was de ongekroonde koning van het voetbal

Naast de Nederlandse en internationale ochtendkranten eren ook buitenlandse voetbaltijdschriften de overleden Johan Cruijff. Kicker omschrijft hem als de ongekroonde koning van het voetbal. France Football noemt hem 'de uitvinder van het moderne voetbal' en Elf Freunde schrijft over 'een jongen zo dun als een toastbrood, maar zo snel als de wind'.

Elf Freunde prijst het totaalvoetbal, het systeem dat het Oranje van 1974 dicht bij de wereldtitel bracht. "Totaalvoetbal was een openbaring. Tot die tijd wisten toeschouwers niet dat elf spelers zo met een bal konden omgaan. Het totaalvoetbal werd een steeds groter wordende religie, met Cruijff als missionaris."

Johan Cruijff en Josep Guardiola

Volgens Elf Freunde is de erfenis van Cruijff te zien in het FC Barcelona en Bayern München van Pep Guardiola en het Duitsland van Joachim Löw dat in 2014 wereldkampioen werd. "Je hoeft Cruijff niet te hebben zien spelen om je hem te herinneren. Zijn invloed werkt tot op de dag van vandaag door."

'Cruijff verhief voetbal tot kunst'

Ook het blad France Football schrijft dat Cruijffs opvattingen nog altijd terug te vinden zijn bij de grootste clubs in de wereld. "Je ziet het bij het Arsenal van Arsène Wenger, bij de Duitse nationale ploeg onder leiding van Joachim Löw en het Barcelona van Guardiola. Zijn erfenis is overal."

Johan Cruijff geeft een aanwijzing

"Al bij Ajax was hij begin jaren 70 de dirigent van het team. Hij verhief het spel tot kunst. Dankzij de bewegingen en de uitwisselbaarheid van spelers ontdekte het continent een nieuwe manier van voetballen. Het was de antithese van het starre Italiaanse catenaccio, met als voltooiing de zege op Inter Milaan in de Europa Cup-finale van 1972."

Het Spaanse Don Balon zet het leven van Cruijff op een rij. Niet alleen staan de gebeurtenissen in Cruijffs leven chonologsich vermeld, ook zijn fameuze uitspraken worden als 'de handleiding van een genie' beschreven op de site van het blad.

'Cruijff redde Barcelona twee keer'

Het Engelse FourFourTwo beschrijft hoe Cruijff FC Barcelona twee keer gered heeft. "Als speler deed hij dat, toen de club de eerste landtitel in 14 jaar behaalde, maar als trainer deed hij het opnieuw. Barcelona was in 1988 in gevecht met zichzelf. De club was bezig aan het slechtste seizoen sinds 1942, coach Luis Aragones was depressief. Om het tij te keren en om zijn herverkiezing te garanderen, trok voorzitter Nunez Cruijff aan als trainer", schrijft het blad.

De rest is geschiedenis. Nadat in de acht voorgaande jaren slechts een landstitel was behaald, werden onder coach Johan Cruijff in acht jaar tijd in totaal liefst elf prijzen veroverd, met de Europa Cup 1 in 1992 als ultieme bekroning.

Johan Cruijff vierde grote successen in Camp Nou

Een koning zonder kroning

Het Duitse Kicker noemt hem de ongekroonde koning van het voetbal. "Dankzij ongelooflijk spelinzicht was hij de onbetwiste chef van het team. Cruijff was technisch briljant, lichtvoetig en ondanks een mager figuur ongemeen sterk in de duels. Hij was een doelpuntenmaker, kon voorzetten geven en was regisseur van het team. Met tacticus Michels werd Cruijff symboolfiguur van het totaalvoetbal."

Johan Cruijff, Berti Vogts en Franz Beckenbauer vechten om de bal in de WK-finale van 1974

Kicker beschrijft de 2-0 van Cruijff tegen Brazilië op het WK in 1974. "Voor altijd in onze herinnering blijft zijn goal uit een voorzet van Krol die hij met een volley als een 'schaar-beweging' in het doel schiet.

Maar de kroning bleef uit voor de koning, schrijft Kicker. "Uitgerekend in de finale kwam hij tegen zijn directe tegenstander Berti Vogts niet uit de verf. Volkomen terecht werd Cruijff wel gekozen tot beste speler van het toernooi."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl