NOS
NOS Voetbal

Kranten herdenken Cruijff: Johan, de onvergetelijke

Grote foto's, lovende woorden en extra bijlagen. Op de ochtend na het overlijden van Johan Cruijff pakken de Nederlandse kranten groot uit.

"Hollandse meester" kopt het Algemeen Dagblad, dat 31 bladzijden wijdt aan de legendarische nummer 14. Trouw noemt Cruijff "Icoon van een generatie", terwijl De Telegraaf en de Volkskrant op de voorpagina geen woorden nodig hebben. Een paginagrote foto volstaat.

'Voetbal als kunst'

Verderop in die kranten staan er uiteraard wel veel woorden over het leven van Johan Cruijff. Zo schrijft Jan Mulder in de Volkskrant het volgende over "de beste voetballer met wie ik heb samengespeeld".

In diezelfde krant betoogt Willem Vissers dat Cruijff een Oscar had moeten krijgen voor zijn totale oeuvre. "Johan Cruijff, regisseur en acteur ineen. Voetbal als kunst. En nooit een bijrol."

Net als de Volkskrant hebben ook De Telegraaf en het Algemeen Dagblad een extra bijlage.

NOS
Extra bijlagen bij het overlijden van Johan Cruijff

In die van het AD is er veel ruimte voor iconische foto's van Cruijff in het shirt van Oranje, Ajax, FC Barcelona en Feyenoord. Want, zo schrijft de krant: "Verlosser, fenomeen, voor altijd op ons netvlies".

Andere sport is er vandaag overigens niet voor het AD. Op deze korte verklaring na.

Ook De Telegraaf richt zich tot Cruijff persoonlijk. "Dag lieve Johan, bedankt voor al je mooie columns", staat er bovenaan een pagina waarop alle redacteuren hun naam hebben geschreven.

Verderop in het dagblad komen de mensen aan het woord die Cruijff van dichtbij hebben meegemaakt. "Johan gaf ons voetbal zijn gezicht", zegt Ruud Gullit bijvoorbeeld. En Ronald Koeman: "Als trainer en als mens is hij in alle opzichten een voorbeeld voor mij."

Dankbaar

De foto van een jonge Cruijff vormt het middelpunt van de ode die Trouw op de voorpagina brengt aan Cruijff, "die meer was dan de beste voetballer die Nederland ooit voortbracht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl