'Karadzic dacht dat hij vandaag naar huis zou gaan'

tijd van publicatie

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'We zijn verbaasd over de uitspraak"

"Ik ben verbaasd", zegt Marko Sladojevic. Hij is een van de raadgevers van de Bosnisch-Servische oorlogsmisdadiger Radovan Karadzic die vandaag door het Joegoslavië-tribunaal veroordeeld werd tot 40 jaar cel

Karadzic had geen advocaat. Hij verdedigde zichzelf en kreeg daarbij hulp van een aantal raadgevers.

"Dit hadden we helemaal niet verwacht", zegt Sladojevic. De adviseur vindt dat het vonnis niet gebaseerd is op de harde bewijsstukken en getuigenissen die hij aan de rechtbank gaf. "Dus dat geeft ons heel veel materiaal om in beroep te gaan", zegt hij.

'Van tafel geveegd'

Volgens Sladojevic zijn er meer dan 5000 documenten en 240 getuigen aan de rechtbank voorgelegd en "daarvan hebben wij niets in de motivering of het vonnis teruggezien. Al onze argumenten zijn van tafel geveegd door de rechter".

"Karadzic was optimistisch en dacht dat hij vandaag naar huis zou gaan", zegt Sladojevic. Zelf had hij daar minder vertrouwen in. Karadzic reageerde volgens hem teleurgesteld op de uitspraak. "Hij dacht dat de rechters meer integriteit zouden hebben."

STER Reclame