Flickr CC / Joshua Brown

In de treinen tussen de Duitse steden Leipzig en Chemnitz zijn vrouwencoupés ingevoerd. Dat heeft de regionale Duitse spoorwegmaatschappij Mitteldeutsche Regiobahn (MRB) bekendgemaakt.

In elke trein tussen de steden zijn twee compartimenten bedoeld voor alleenreizende vrouwen, moeders, meisjes en jongens tot 10 jaar. Volgens de MRB gebeurt dit op verzoek van verschillende vrouwen. 

De mededeling leidt tot heftige reacties in Duitsland, vooral omdat het bedrijf in eerste instantie meldde dat de coupés bedoeld zijn om "het veiligheidsgevoel van de vrouwelijke reiziger" te verhogen. 

Volgens de woordvoerder van de vervoersmaatschappij is het bericht verkeerd uitgelegd. "De coupés zijn niet bedoeld om vrouwen te beschermen tegen lastige mannen of aanrandingen. Het gaat niet om angst. Dat is echt een misverstand."

Familiecoupés

De woordvoerder noemt ze daarom 'familiecoupés'. Ook vaders met kinderen mogen erin gaan zitten. "Het is er niet verboden voor mannen. Het gaat om de veiligheid en bewegingsvrijheid van de kinderen. Een man alleen met een grote herdershond, die is er misschien niet welkom", zegt de woordvoerder. "Maar er zullen geen boetes worden uitgedeeld."

De woordvoerder zegt dat dit soort coupés in bijvoorbeeld Oostenrijk al veel langer bestaan. Vanaf volgende week worden er ook speciale pictogrammen opgehangen in de familiecoupés tussen Leipzig en Chemnitz.

STER reclame