Danny Blind en Wesley Sneijder wisten op de training nog van niets
NOS Voetbal

Nederlands elftal beleeft overlijden Cruijff als 'een shock'

Het Nederlands elftal was donderdag net klaar met de laatste training voor de oefeninterland tegen Frankrijk van morgenavond, toen het nieuws van het overlijden van Johan Cruijff doorsijpelde. "Iedereen werd er down van", zegt aanvoerder Wesley Sneijder.

Ook bondscoach Danny Blind moest even slikken. "Je schrikt. Je weet dat hij ziek was, maar niet dat het einde zo dichtbij was. Dat raakt je. Bij de lunch heb ik het woord genomen en hebben we Johan met een moment van stilte herdacht."

Overlijden Cruijff raakt Blind

Sneijder heeft Cruijff een aantal keer ontmoet en die momenten zitten in zijn geheugen gegrift. "De laatste keer dat ik hem zag, was op de verjaardagswedstrijd van Sjaak Swart. Toen mocht ik nog met hem voetballen. De techniek en de visie waren er nog steeds. Dat moment zal ik voor altijd koesteren."

"Het nieuws van vandaag hakte erin als een bom. We kwamen net binnen van de training, vlak voor de lunch. Je ziet dat iedereen bij Oranje er een beetje down van werd."

  • ANP Pro Shots
    Wesley Sneijder en Johan Cruijff in 2013 bij de verjaardagswedstrijd van Sjaak Swart

Sneijder heeft Cruijff nooit zelf kunnen zien spelen. "Maar mijn generatie kent natuurlijk wel de beelden. Daar zijn we mee grootgebracht. Ik heb altijd gezegd: Cruijff is voetbalcultuur."

Reactie Robben

Vanwege een blessure zit Arjen Robben niet bij de selectie. Tegenover de NOS liet hij weten: "Ik hoop vooral dat zijn visie over het spelletje blijft voortbestaan, want zo moet voetbal gespeeld worden."

"Wat mij persoonlijk het meeste bij is gebleven, is dat ik als eerste de Johan Cruijff prijs in ontvangst mocht nemen als talent van het jaar. Een grote eer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl