NOS Nieuws

Internationale media noemen Cruijff 'mythisch' en 'grootste ooit'

In buitenlandse media is het overlijden van Johan Cruijff groot nieuws. "Voetbal rouwt om de grootste ooit", kopt de Italiaanse sportkrant Gazetta dello Sport op de website. "Zijn uitspraken over voetbal werden altijd verwelkomt als oordeel, als laatste woord."

CNN eert Cruijff, of Cruyff zoals alle buitenlandse media schrijven, als de mede-uitvinder van het moderne voetbal. "Een van 's werelds beste voetballers ooit. Cruijffs Nederlands elftal werd tweede op het WK van 1974 met een revolutionaire manier van voetballen, totaalvoetbal."

Cruijff-draai

Ook The Guardian refereert aan het WK van 1974. Volgens de Britse krant heeft de nummer 14 daar de Cruijff-draai voor het eerst vertoond.

Volgens The Guardian ging de invloed van Cruijff veel verder dan mooie acties en het scoren van goals. "Dankzij zijn kwaliteiten als een leider, denker en spreker."

De Vlaamse nieuwszender Sporza roemt vooral de manier van voetballen van de Amsterdammer. "De aantrekkelijke manier van spelen is de erfenis die Cruijff achterliet. De Nederlander was de exponent van de topperiode van Ajax en het Nederlandse elftal in de jaren 70."

"Zijn tactiek heeft het voetbal wereldwijd beïnvloed" voegt persbureau AP daaraan toe. "Zijn genialiteit zat in zijn ogen en zijn geest, in zijn instinct. Hij kon de bal passen met ongeëvenaarde precisie en stond altijd op de juiste plek tijdens de climax van een aanval."

Geniale speler

Ook de Süddeutsche Zeitung komt superlatieven tekort onder de eenvoudige kop 'Voetballegende Johan Cruyff is dood'. Een van de beste voetballers aller tijden, sporticoon en een geniale creatieve speler, schrijft de krant.

Cruijff overleed in Spanje, waar hij al jaren woonde, en de Spaanse nieuwszender TVE opent hun journaaluitzending met de woorden "We beginnen met droevig nieuws...". De nieuwslezer, die een oranje outfit draagt, noemt Cruijff een mythische voetballer en roemt zijn werk bij FC Barcelona.

'We beginnen met droevig nieuws...'

De Franse nieuwswebsite HUffington Post opent met een groot zwart vlak met daarin een foto van Cruijff in het tenue van Oranje. "Zwart is het nieuwe Oranje", is de kop op Huffington.fr. "Dood van voetballegende Johan Cruijff", staat daaronder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl