NOS Voetbal

Koeman: ook mooie momenten met Cruijff buiten het voetbal

Ronald Koeman: ook mooie momenten buiten het voetbal

In de voetbalwereld is geschokt gereageerd op het overlijden van Johan Cruijff. Voor Ronald Koeman heeft het overlijden van Cruijff extra veel impact, omdat hij ook buiten het voetbal een warme band had met de voetballegende. Cruijff was medio jaren tachtig de trainer van Koeman bij Ajax en later bij FC Barcelona.

"Zijn periode als trainer van Barcelona was zijn beste tijd", aldus Koeman. "Als coach was hij uniek. Wat FC Barcelona tegenwoordig is, is begonnen met Cruijff. Als trainer bracht hij mij de details bij waarmee ik tot de absolute top kon doordringen. Dat vergeet je niet."

Bert van Marwijk

"Ik was en ben een enorm bewonderaar van hem. Ik ben hier stil van, het is zo plotseling. Ik heb hier eigenlijk geen woorden voor", reageerde voormalig bondscoach Bert van Marwijk.

"Ik heb regelmatig tegen hem gespeeld. Dan stond ik als het ware dromend op het veld, zo erg bewonderde ik hem. Je had altijd die discussie over wie nou de beste was: Pelé, Maradona of Cruijff. Voor mij is er nooit een discussie geweest. Cruijff was de compleetste voetballer van allemaal", aldus Van Marwijk.

Johan Cruijff overhandigt Ruud Gullit de trofee als Voetballer van het Jaar 1986

Ruud Gullit is geschrokken door de plotselinge dood van Cruijff. "Nederland heeft een gezicht in de wereld verloren. Hij heeft ons voetbal op de kaart gezet. Verder is hij voor mijn carrière van doorslaggevend belang geweest."

Johan Cruijff en Willem van Hanegem in 1974 na de met 2-0 gewonnen interland tegen de DDR.

"Cruijff was echt de allerbeste", reageerde Willem van Hanegem, oud-ploeggenoot bij Oranje. "Als je samen voetbalt, zie je dat eigenlijk niet. Maar als ik dan later de wedstrijdbeelden terugzag, was dat overduidelijk. Dan zag je hoe fantastisch Johan werkelijk was. Op televisie dus. Dat klinkt misschien gek, maar zo voelde het echt."

"Johan gaf mij altijd het gevoel dat hem niets kon overkomen", aldus Van Hanegem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl