Kraanwater ANP XTRA

Het Amsterdamse waterbedrijf Waternet gaat drinkwater gebruiken om koelte te leveren aan bloedbank Sanquin.

Vlak bij een Amsterdamse vestiging van Sanquin liggen twee grote drinkwaterleidingen, waarmee een groot deel van Amsterdam van water wordt voorzien. Een deel van dit water zal door een warmtewisselaar geleid worden, waardoor de kou aan het water wordt onttrokken. 

Energiebesparing

Sanquin gebruikt die kou vervolgens voor het koelen bij bloedproductieprocessen. Een deel van de kou wordt direct gebruikt, een ander deel wordt in de bodem opgeslagen voor de zomermaanden. De energiebesparing staat gelijk aan wat 1800 huishoudens jaarlijks aan elektriciteit gebruiken.

In de zomer is het kraanwater te warm om voor koeling gebruikt te worden. De gemeente Amsterdam zegt dat het koelingsproces een bijkomend voordeeltje heeft. Door het proces warmt het kraanwater op, daardoor hoeft het voor bijvoorbeeld douchen minder verwarmd te worden.

Kraanwater warmer

Mensen die het lekker vinden om koud kraanwater te drinken, hebben pech. Normaliter fluctueert de temperatuur van water uit de kraan tussen de 8 en 14 graden. Dat wordt voortaan in de winter zo'n 15 graden. 

STER reclame