NOS VoetbalAangepast

Rutte: Cruijff by far bekendste Nederlander

Premier Mark Rutte is geschokt door het overlijden van Johan Cruijff. Op zijn wekelijkse persconferentie zei hij dat hij diep bedroefd is. "De hele wereld kende hem en via hem kende de hele wereld Nederland en het Nederlandse voetbal."

Volgens Rutte was Cruijff "by far" de bekendste Nederlander in de wereld en een enorm visitekaartje voor Nederland. Hij noemde hem onvergetelijk als sportman en als mens.

Rutte herinnert zich de WK-finale van 1974 nog goed. Hij was toen zelf zeven. Rutte wees erop dat Cruijff toen een strafschop mee kreeg, zonder dat Duitsland aan de bal was geweest.

Samenleving

De premier zei dat er heel veel beelden van Cruijff zijn, die veel mensen nu ook weer voor ogen krijgen. Rutte benadrukte dat Cruijff zich na zijn voetbalcarrière heeft ingezet voor de samenleving. Hij zei dat hij hem in die rol ook een aantal keren heeft ontmoet.

"Er komen veel mensen op het Torentje, maar ik heb niet eerder meegemaakt dat iemand op bezoek komt van wie echt iedereen bij Algemene Zaken die de kans kreeg met hem op de foto te gaan dat ook deed." De premier sprak zijn medeleven uit met de familie van Cruijff.

Warme herinneringen

Ook minister Schippers van Sport heeft warme herinneringen aan de vandaag overleden Johan Cruijff. "Niet alleen als de beste voetballer van de wereld die hij was, maar ook op persoonlijk vlak. We hebben veel contact gehad bij het oprichten van de Nederlandse Sport Raad. Hij heeft mij toen veel geadviseerd."

"Ik zag meteen hoeveel passie hij had voor sport. Niet alleen topsport, maar bijvoorbeeld ook sport voor kinderen."

Warm en sympathiek

Zoals vaker schuwde Cruijff er niet voor zijn mening te geven aan Schippers: "Ik heb hem leren kennen als een warme en sympathieke man, maar ook een man met een opinie. Als je hem een probleem voorlegde, zei hij iets waarvan je dacht: "Zo had ik het nog nooit bekeken."

"Hij heeft Nederland veel nagelaten. Jetlag of niet: Cruijff zag niemand over het hoofd die een handtekening wilde hebben. Hij was een sporter van de mensen."

Laatste fluitsignaal

Eurocommissaris Frans Timmermans, fervent voetballiefhebber en supporter van Roda JC: "Voor onze allergrootste voetballer heeft het laatste fluitsignaal geklonken. Hij was een revolutionair die de wereld voetballes gaf en Nederland op de kaart zette als land met vernieuwend, aanvallend spel. Zelfs veertig jaar later galmt die reputatie na."

"Over de hele wereld is zijn naam een begrip. Maar nu denk ik vooral aan de weergaloze acties, passes, goals die in ons collectieve geheugen gegrift staan. Johan, ook na dit allerlaatste fluitsignaal zal niemand je vergeten.”

Taxichauffeur

Ook andere politici zijn geschrokken van het overlijden van Cruijff. Vicepremier Asscher vindt Cruijff "iemand van wie je je niet kan voorstellen dat hij er niet is". Hij heeft hem niet live als speler gezien, maar hij heeft wel met hem in de Arena over voetballen gepraat.

PvdA-leider Samsom benadrukt de bekendheid van Cruijff in de hele wereld. "Een taxichauffeur waar ook ter wereld die je vraagt waar je vandaan komt en als je dan zegt 'Nederland' antwoordt 'Johan Cruijff' ". Hij vindt hem een icoon voor Nederland.

SP-leider Roemer dacht dat het nu juist beter met hem ging. Ook hij noemt Cruijff een icoon. Volgens de SP-voorman hoort hij bij de top drie van de beste voetballers aller tijden. Roemers belangrijkste herinnering is de actie van Cruijff in het begin van de WK-finale van 1974.

VVV-Ajax

CDA-voorman Buma omschrijft Cruijff als de grootste voetballegende die Nederland ooit heeft gekend. "We mogen dankbaar zijn voor het vele moois dat hij Nederland heeft gegeven." Ook voor Buma is de WK-finale in München de belangrijkste herinnering. Hij heeft vaak wedstrijden van hem gezien op te televisie. Hij benadrukt dat Cruijff ook na zijn actieve carrière met het voetballen verbonden is gebleven.

PVV-leider Wilders vindt het overlijden van Cruijff verschrikkelijk. Hij zegt dat hij als jongen 's nachts wakker heeft gelegen van het idee dat hij de volgende dag Johan Cruijff live kon zien bij de wedstrijden VVV-Ajax en VVV-Barcelona in zijn woonplaats Venlo. Volgens Wilders was Cruijff de beste voetballer ter wereld en de held van bijna heel Nederland.

GroenLinks-voorman Klaver vindt Cruijff een grootheid en een voorbeeld voor iedereen die voetbalt. Hij ziet beelden voor zich van "de man die op het middenveld de bal oppakt, hem niet meer afgeeft en scoort".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl