De Belgische premier Charles Michel EPA

De Belgische regering wil snel een parlementair onderzoek naar de aanslagen in Brussel en de nasleep. Daaronder valt ook de gang van zaken rond de Turkse uitwijzing van een van de Brusselse zelfmoordterroristen naar België. In het parlement steunt een meerderheid het voorstel.

In Brussel overleggen de betrokken ministers met premier Michel sinds 11 uur over de zaak. Michel wil in samenwerking met het parlement snel en duidelijk beeld krijgen van het opsporingsbeleid en de uitwijzing van Ibrahim el-Bakraoui, door de Turkse autoriteiten.  

Gisteren hebben zowel de ministers Jambon (Binnenlandse Zaken) als Geens (Justitie) hun ontslag aangeboden aan premier Michel wegens de fouten die zijn gemaakt in het onderzoek naar terroristische groeperingen in België. Michel heeft het ontslag van de bewindslieden niet aanvaard.   

Waarschuwing

De Turkse president Erdogan maakte gisteren bekend dat Turkije de Belg Ibrahim el-Bakraoui, die zichzelf dinsdag opblies op het vliegveld Zaventem, vorig jaar zomer heeft uitgezet naar Nederland. 

De Turkse autoriteiten zouden Nederland en België gewaarschuwd hebben dat El Bakraoui mogelijk gevaarlijk was. Daar is vervolgens niets mee gebeurd.  

De Belgische minister van Justitie Geens zegt dat hij niets weet over contact met Turkije over deze zaak. De Nederlandse regering meldt nog bezig te zijn om de feiten op een rij te zetten, om de Tweede Kamer later vanmiddag te kunnen informeren.

STER reclame