Sergei Kirdjapkin moet zijn gouden Olympische medaille inleveren. EPA

Olympisch kampioen snelwandelen is titel kwijt

time icon

Twee Russische snelwandelaars moeten hun olympische medailles inleveren. Sergej Kirdjapkin won in 2012 goud op het onderdeel 50 vijftig kilometer snelwandelen. Olga Kaniskina werd tweede op de 20 km snelwandelen. Beide atleten waren al geschorst wegens dopinggebruik.

De geschrapte resultaten zijn het resultaat van een uitspraak van het hoogste gerechtsorgaan in de sport, het CAS. De Russische atletiekfederatie schorste hen en nog vier andere Russische atleten begin vorig jaar na onregelmatigheden in hun bloedpaspoort.  De schorsing liep vanaf oktober 2012, na de Spelen van Londen. De internationale atletiekfederatie ging tegen deze beslissing in beroep en kreeg gelijk.

 Alle resultaten die de snelwandelaars behaald hebben tussen 2009 en oktober 2012 zijn geschrapt.

Doping beheerst Russische atletiek

Van de zeventien gouden medailles die de Russische snelwandelaars de laatste tien jaar wonnen op Olympische Spelen of WK's zijn er nu zestien gewonnen door een op doping betrapte of van doping verdachte atleet.

Kirdjapkin snelde in 2012 onbedreigd naar het goud omdat de olympisch kampioen van 2008, de Italiaan Alex Schwazer, niet mee mocht doen omdat hij bij een dopingcontrole voorafgaand aan de Spelen was betrapt op het gebruik van epo.

De nummer twee van Londen,  de Australiër Jared Tallent,  liet op Twitter weten dat hij blij is dat er nu gerechtigheid is.

Jared Tallent OAM
@JaredTallent
History has been rewritten.... I am Olympic champion!
3 jaar geleden

STER Reclame