1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AP
NOS Nieuws

'Zaventem-terrorist twee keer uitgezet door Turkije'

De Belgische zelfmoordterrorist Ibrahim El Bakraoui is door Turkije niet één maar twee keer uitgezet. Dat schrijft het Britse persbureau Reuters. De eerste keer was in juli, de tweede keer in augustus. 

President Erdogan maakte gisteren bekend dat El Bakraoui, die zich dinsdag in België opblies op het vliegveld Zaventem, in juni bij de Turks-Syrische grens werd aangehouden. De Turken dachten dat hij naar Syrië wilde om zich aan te sluiten bij IS of een andere radicale moslimgroep. 

Omdat er vanuit België geen verzoek om uitlevering kwam, zou El Bakraoui op eigen verzoek, in juli op een vliegtuig naar Nederland zijn gezet. Een bron bij de Turkse regering zegt tegen Reuters dat de man in augustus opnieuw in Turkije opdook en opnieuw is uitgezet. Waarheen is onduidelijk. 

Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie onderzoekt of El Bakraoui inderdaad naar Nederland is gekomen en of het klopt dat Turkije Nederland daarvan op de hoogte heeft gesteld. De Tweede Kamer spreekt vandaag met het kabinet over de aanslagen in Brussel. 

AFP
Ibrahim el-Bakraoui

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl