Sharon Dijksma in de Tweede Kamer ANP

Staatssecretaris Dijksma gaat bloedtesten laten afnemen bij omwonenden van de Dupont-fabriek in Dordrecht. Ze reageert hiermee op het bericht dat het chemiebedrijf jarenlang een giftige stof kon uitstoten.

Gisteren bleek uit een uitgelekt rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat Dupont decennialang de lucht heeft vervuild met PFOA, oftewel perfluoroctaanzuur. De stof werd gebruikt bij de productie van teflon, een anti-aanbaklaag voor pannen. 

De gezondheidsrisico's van de uitstoot lijken beperkt, al wordt niet uitgesloten dat er gevolgen zijn voor de lever van omwonenden. Ook is de stof mogelijk kankerverwekkend.

Vervolgonderzoek

RTV Rijnmond meldde woensdag dat het RIVM extra onderzoek adviseert. Zo zou duidelijk moeten worden wat de gevolgen precies zijn voor inwoners van Dordrecht en Sliedrecht. 

In een brief aan de Tweede Kamer heeft staatssecretaris Dijksma vandaag zo'n vervolgonderzoek toegezegd. Een steekproefsgewijze bloedtest kan uitwijzen hoeveel PFOA er nog aanwezig is. 

STER reclame