AFP
NOS Nieuws

Syrische tv: troepen trekken Palmyra binnen

Militairen van het Syrische regeringsleger zijn de historische stad Palmyra binnengetrokken, meldt de Syrische staatstelevisie. De stad is sinds vorig jaar mei in handen van Islamitische Staat. De eerste militairen zouden "het hart" van de stad hebben bereikt.

Gisteren werden hevige gevechten gemeld rond de stad tussen IS-strijders en de oprukkende regeringstroepen.

Luchtsteun

Het Syrische leger krijgt luchtsteun van Syrische en Russische gevechtsvliegtuigen die IS-stellingen onder vuur nemen. Ook vechten sjiïtische sympathiserende milities mee met het regeringsleger.

Gisteren werd bekend dat de troepen de stad vanuit drie richtingen willen innemen. Eerst moesten de toegangsroutes vrijgemaakt worden van mijnen en andere explosieven.

De stad ligt aan de doorgaande route van het westen van Syrië dat grotendeels in handen is van president Assad, naar IS-gedomineerd gebied.

Kunstschatten

Palmyra is internationaal bekend vanwege de 2000 jaar oude Romeinse tempels, torens en andere kunstschatten nabij de stad. Het is onduidelijk wat daarvan over is; IS-strijders hebben veel tempels opgeblazen en de archeologische vindplaats ook gebruikt als executieplek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl