ANP Pro Shots
NOS Sport

Wat zijn de kansen van de waterpolosters op Rio?

Het is voor de Nederlandse waterpolosters vrijwel onmogelijk om nog eerste te worden in groep B op het olympisch kwalificatietoernooi, na de winst op Frankrijk en twee keer een gelijkspel tegen toplanden Rusland en Italië.

Een eerste plaats zou een goede uitgangspositie betekenen voor de kwartfinale, die gewonnen moet worden om olympische kwalificatie veilig te stellen. Nederland kan alleen nog eerste worden als Rusland-Italië eindigt in een gelijkspel met een uitslag van 7-7 of minder. Het aantal gescoorde doelpunten geeft dan de doorslag.

Kwartfinale tegen Spanje

Met nog twee groepswedstrijden te gaan, donderdag tegen Duitsland en vrijdag tegen Nieuw-Zeeland, moet Oranje sowieso zelf twee keer winnen.

Als het duel Rusland-Italië wel een winnaar oplevert, eindigt Nederland als tweede in de poule. Dan treft de ploeg van bondscoach Arno Havenga in de kwartfinales de nummer drie uit de andere groep, hoogstwaarschijnlijk Spanje.

De beste vier in elke poule gaan door naar de kwartfinales en treffen kruislings de topvier van de andere poule. Winnen in de kwartfinale is cruciaal voor Nederland, want alle halve finalisten op het OKT plaatsen zich voor de Spelen in Rio de Janeiro.

Stand groep A (na 3 wedstrijden)

LandPunten
1.Verenigde Staten6
2.Griekenland6
3.Canada2
4.Spanje2
5.Japan2
6.Zuid-Afrika0

Stand groep B (na 3 wedstrijden)

LandPunten
1.Rusland5
2.Italië5
3.Nederland4
4.Duitsland2
5.Frankrijk2
6.Nieuw-Zeeland0

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl