NOS Nieuws

Salah Abdeslam wil uitgeleverd worden aan Frankrijk

Ardy Stemerding bij rechtbank: Abedeslam wil naar thuisland

De Belgische terreurverdachte Salah Abdeslam staakt zijn verzet tegen uitzetting naar Frankrijk en wil zo snel mogelijk worden uitgeleverd. Dat heeft zijn advocaat, Sven Mary, gezegd tegen de Belgische tv-zender BFM TV. Abdeslam zou in Frankrijk uitleg over zijn terreurdaden willen geven.

De Franse officier van justitie die het onderzoek tegen hem leidt, zei vorige week dat het nog drie maanden kan duren voordat Abdeslam wordt uitgeleverd. Daar moet hij terechtstaan voor zijn rol in de aanslagen van 13 november in Parijs. Na die aanslagen vluchtte hij naar België, waar hij woont. Vorige week vrijdag werd hij opgepakt in de Brusselse gemeente Molenbeek.

Volgens de Franse nieuwszender Europe 1 heeft Abdeslam zijn medewerking aan het Belgische onderzoek na de aanslagen van dinsdag in Brussel gestaakt. Of dat klopt is onduidelijk. De Belgische justitie zal hem in verband met het onderzoek naar de aanslagen in Brussel graag verhoren.

Zo is Abdeslam in september in Boedapest gesignaleerd, samen met Najim Laachraoui, een van de terroristen die zich dinsdag op het vliegveld Zaventem opbliezen. De twee deelden ook onderduikadressen. Ook Laachraoui werd van betrokkenheid bij de aanslagen in Parijs verdacht.

Advocaat Abdeslam komt aan bij de rechtbank

De raadkamer van de rechtbank in Brussel zou vanochtend beslissen of de aanhouding van Abdeslam en twee medeverdachten van de aanslagen in Parijs moet worden verlengd. De zitting is uitgesteld tot 7 april, omdat de advocaten meer tijd willen om het dossier te onderzoeken.

Advocaat: Abdeslam heeft niets over aanslagen gezegd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl