De aankomsthal kort na de explosie Jef Versele

Turkije heeft België in de zomer van vorig jaar pas na een "kleine week" geïnformeerd over de uitzetting van de Belg Ibrahim el Bakraoui naar Nederland. Dat zegt een bron van de Belgische publieke omroep VRT

De bron bevestigt de mededeling van president Erdogan dat Turkije België heeft ingelicht over de uitzetting van de man die dinsdag betrokken was bij de aanslag op het vliegveld van Zaventem. Maar die informatie kwam te laat, zegt de bron.

Over de uitlating van Erdogan is in politiek Den Haag beroering ontstaan. De vraag is of Nederland een man heeft laten lopen die dinsdag medeverantwoordelijk was voor de bloedige aanslagen in Brussel. Het ministerie van Veiligheid en Justitie onderzoekt of El Bakraoui naar Nederland is uitgezet en hoe dat precies is gegaan. De Tweede Kamer wil vandaag opheldering van het kabinet.

Minister Van der Steur zei bij het begin van de ministerraad nogmaals dat de kwestie tot op de bodem wordt uitgezocht. Nog voor het debat over de aanslagen komt er een brief naar de Kamer.

Minister Van der Steur over de teruggestuurde dader

Arrestatie

El Bakraoui werd in juni in het oosten van Turkije opgepakt. Turkije verdacht hem ervan dat hij naar Syrië wilde reizen. Volgens het kantoor van Erdogan werd de Belgische ambassade over de aanhouding ingelicht. Daarbij zou ook zijn vermeld dat hij vermoedelijk een jihadstrijder was. 

El Bakraoui had in België een gevangenisstraf uitgezeten voor overvallen met kalasjnikovs. Een van de voorwaarden voor zijn vrijlating was dat hij België niet langer dan dertig dagen mocht verlaten. Hoewel hij die voorwaarden geschonden had, vroegen de Belgen niet om uitlevering, melden Belgische media. El Bakraoui mocht daarom zelf kiezen naar welk land hij door Turkije werd uitgezet. Hij zou toen voor Nederland hebben gekozen.

Volgens het kantoor van Erdogan is zowel Nederland als België van de uitzetting op de hoogte gebracht. Wanneer dat is gebeurd, voor of na de mogelijke uitzetting naar Nederland, is niet bekend. 

STER reclame