Barcelona won in 2015 de Champions League Pro Shots
NOS Voetbal

'UEFA denkt aan nieuwe opzet Champions League'

De Europese voetbalbond UEFA overweegt om de opzet van de Champions League te veranderen. Het plan is volgens The Guardian ontstaan om tegenwicht te bieden aan de zogeheten supercompetitie, die de Europese topclubs in het leven zouden willen roepen.

Het idee van de UEFA is om het aantal teams in de Champions League terug te brengen van 32 naar 16, verdeeld over twee groepen van acht ploegen. Voor de groepsfase zou er nog een knock-outronde plaats moeten vinden waarin de topteams elkaar door middel van een plaatsingssysteem ontlopen.

De huidige toernooiopzet, in het leven geroepen door de geschorste voorzitter Michel Platini, zorgt in de ogen van veel topclubs voor oninteressante wedstrijden. The Guardian noemt Real Madrid-BATE Borisov uit 2008/2009 als voorbeeld van een wedstrijd die bitter weinig aandacht trok.

Ideologie

De ideologie van Platini was om kleinere landen juist bredere toegang te geven tot het kampioenenbal. Maar dit lijkt dus averechts te werken bij de Europese topclubs.

Zij zouden buiten de UEFA een supercompetitie op willen zetten om de financiële dominantie van de Engelse clubs een halt toe te roepen. Het idee zou onder meer worden omarmd door FC Barcelona.

Een aanpassing van de Champions League is contractueel overigens pas mogelijk vanaf het seizoen 2018/2019.

STER reclame