Wijkagenten in gesprek met hangjongeren
NOS Nieuws

Bezorgde burgemeesters: meer geld naar wijkagent

De burgemeesters van tien grote steden vragen de regering in een open brief in de Volkskrant om meer geld vrij te maken voor de politie. Volgens de tien leiden de bezuinigingen van in totaal 500 miljoen euro ertoe dat de slagkracht van de politie afneemt.

"Het piept en het kraakt", zegt burgemeester van Utrecht Jan van Zanen (VVD) in het NOS Radio 1 Journaal. "Er moet echt geïnvesteerd worden in de politie, zeker nu. De maatschappelijke effecten van gebrekkig politieoptreden zijn onacceptabel."

In de brief van de burgemeesters wordt vooral het belang onderstreept van de wijkagent, de "sleutel voor een sterke en toekomstbestendige politie". Het aantal wijkagenten moet met 20 procent omhoog om de norm te halen van één wijkagent op de 5000 inwoners, aldus de burgemeesters.

Nauwkeurig kiezen

Volgens Van Zanen zou er bovenop het terugdraaien van de bezuinigingen extra geld moeten komen voor politie. "Zelfs als de bezuinigingen van 500 miljoen euro niet doorgaan, kunnen we nog steeds alleen de echt noodzakelijke dingen doen. Eigenlijk is er meer geld nodig."

De burgemeester vindt niet dat er op dit moment te weinig agenten zijn. "Het is wel zo dat we heel nauwkeurig moeten kiezen, een politieman of -vrouw kan maar een ding tegelijk doen."

Universitair geschoold

De agenten die praten met wijkbewoners, moskeeverenigingen, buurtscholen en winkeliers leveren vaak de informatie die als basis voor opsporing wordt gebruikt. De burgemeester willen in probleemwijken de wijkteams uitbreiden met universitair geschoolde politie-experts.

Gisteren klonk bij de installatie van de nieuwe korpschef van de Nationale Politie dezelfde bezorgdheid. Burgemeester Van Aartsen van Den Haag, mede-ondertekenaar van de open brief in de Volkskrant, deed bij die plechtigheid ook al een oproep om meer geld in de politie te steken.

"De aanslagen in Brussel leren ons hoe belangrijk het is om een goede informatiepositie in de wijken te hebben", zei Van Aartsen gisteren. De nieuwe korpschef, Erik Akerboom, schaarde zich achter die oproep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl