Regeringsonderhandelaar De la Calle maakt bekend dat de deadline is gemist
NOS Nieuws

FARC en Colombia missen deadline vredesonderhandelingen

Onderhandelaars van Colombia en de rebellenbeweging FARC hebben een deadline voor een vredesakkoord gemist. De twee partijen hadden zichzelf tot gisteren de tijd gegeven om eruit te komen, maar dat is niet gelukt.

De regeringsonderhandelaar zei tijdens een persconferentie in Havana, waar de onderhandelingen plaatsvinden, dat er nog onenigheid is op cruciale punten. "We doen er alles aan om resultaat te boeken", zei Humberto de la Calle. "We moeten een goed akkoord bereiken. Dat is het beste voor de Colombianen."

De persconferentie van De la Calle was twee uur uitgesteld, omdat de beide partijen het ook niet eens konden worden over een gezamenlijke verklaring. De onderhandelingen gaan op 4 april verder.

Burgeroorlog

Colombia praat al drie jaar op Cuba met de FARC. Vorig jaar was er sprake van een doorbraak, toen de partijen een deelakkoord sloten over een waarheidscommissie en schadevergoeding voor slachtoffers. Toen zeiden de partijen dat ze er binnen een half jaar definitief uit zouden zijn.

Een van de punten waar de onderhandelaars nog niet over uit zijn, is de bescherming van FARC-rebellen als zij hun wapens hebben ingeleverd. Een eerder akkoord mislukte toen tegenstanders oud-rebellen aanvielen na hun ontwapening.

Er woedt al sinds 1964 een burgeroorlog in Colombia, de langste van Zuid-Amerika. Er zijn naar schatting zo'n 220.000 mensen omgekomen in de strijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl