AFP
NOS Nieuws

Aangespoelde wrakstukken zijn van MH370

Twee stukken metaal die zijn gevonden op de kust van Mozambique zijn hoogstwaarschijnlijk van de vermiste vlucht MH370. Dat is bekendgemaakt door de Australische autoriteiten, die de wrakstukken hebben laten onderzoeken.

Volgens een team van Maleisische en Australische onderzoekers staat vrijwel vast dat de stukken van de vermiste Boeing zijn. Zo komt de verf overeen met die van het vermiste vliegtuig. De Australische verkeersminister Chester zegt bovendien dat wetenschappelijke modellen over zeestromen de theorie ondersteunen.

De Boeing 777 van Malaysia Airlines was twee jaar geleden op weg van Kuala Lumpur naar Peking toen het toestel van de radar verdween. Ondanks aanwijzingen dat het toestel in zee is gestort, is nooit een wrak gevonden. Er waren 239 mensen aan boord.

Begin deze maand stuitte een Amerikaan op een zandbank in Mozambique op een stuk metaal waarvan hij vermoedde dat het van de vermiste Boeing was. Toen dat in de publiciteit kwam, herinnerde een Zuid-Afrikaanse tiener zich dat hij eind vorig jaar tijdens een vakantie in Mozambique een soortgelijke vondst had gedaan. Hij had het stuk mee naar huis genomen als souvenir.

Het enige vliegtuigonderdeel waarvan vaststaat dat het van de MH370 was, spoelde vorig jaar zomer aan op het eiland Réunion in de Indische Oceaan. Dat stuk, een onderdeel van de vleugel, was veel groter en minder beschadigd dan de stukken die nu zijn gevonden.

Mozambique ligt hemelsbreed op een afstand van ruim 2000 kilometer van Réunion, met het eiland Madagaskar ertussen.

'Zoektocht uitbreiden'

De Maleisische minister van Vervoer wil dat de Afrikaanse kust systematisch wordt uitgekamd op sporen van het vermiste toestel, zegt correspondent Michel Maas. "Hij wijst naar een derde stuk dat recentelijk is gevonden in Zuid-Afrika. Daar staat het logo van Rolls-Royce op, de fabrikant van de motoren van MH370. De hele kust van zuidelijke Afrika moet daarom zoekgebied worden."

Ondertussen gaat de zoektocht in de Indische Oceaan ook nog steeds door. "In een afgebakend gebied wordt de zeebodem nog steeds onderzocht, al anderhalf jaar zonder resultaat. De onderzoekers zeggen dat ze daar in juni mee klaar zijn. Is er dan niks gevonden, dan houden ze ermee op."

Gevonden wrakstukken inderdaad van MH370

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl