AFP
NOS Nieuws

Link zelfmoordterrorist met Nederland 'netelige politieke kwestie'

De vraag of Turkije de Belgische zelfmoordterrorist Ibrahim el-Bakraoui naar Nederland heeft uitgezet, lijkt politiek Den Haag in een lastig parket te brengen. De ministeries willen al de hele avond geen commentaar geven. Ze verwijzen naar de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Die zegt geen mededelingen te doen tot dat de zaak is uitgezocht.

De Turkse president Erdogan zei dat een van de zelfmoordterroristen van Zaventem vorig jaar juni bij de Turks-Syrische grens is opgepakt en het land is uitgezet. De man is op zijn eigen verzoek naar Nederland uitgezet, zei Erdogan.

Op het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt naarstig gezocht naar de feiten over dit verhaal. Volgens Erdogan is Nederland schriftelijk geïnformeerd over de uitzetting en zijn Nederland en België gewaarschuwd dat de man een jihadistische strijder was.

Volgens politiek verslaggever Dominique van der Heyde is het buitengewoon pijnlijk dat Nederland gelieerd wordt aan deze terrorist. "De minister wil nu heel graag uitleggen wat er is gebeurd of ontkrachten dat het is gebeurd", zegt Van der Heyde. "Een explosieve kwestie."

Geert Wilders reageert zoals vaker op Twitter en zinspeelt op het aftreden van het kabinet.

Andere politieke partijen hebben nog niet gereageerd.

Volgens politiek verslaggever Ron Fresen zijn er nog veel vragen. Zoals: welke informatie is uitgewisseld, welke waarschuwingen zijn er over de verdachte geuit en wat is daar dan vervolgens mee gebeurd?

Opvallend is volgens Fresen dat de Belgen al heel snel wisten door te verwijzen naar Nederland en dat wij zoveel tijd nodig hebben om het allemaal uit te zoeken.

"Als het waar is dan komt het Brussel-debat morgen in een heel ander daglicht te staan", zegt Fresen. "Dan staat daar gelijk veel politieke spanning op."

In Nieuwsuur erkende de nieuwe korpschef van de Nationale Politie, Erik Akerboom, dat er nog heel veel vragen zijn. "Die proberen wij te beantwoorden", zei hij. "We moeten de feiten eerst op een rij krijgen. Ik hoor zowel de term 'terugwijzen' als 'uitleveren'. Dat zijn twee verschillende dingen. Dat moeten we eerst onderzoeken."

Akerboom was van 2009 tot 2012 Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl