AFP
NOS Nieuws

Ook Save the Children staakt uit protest hulpverlening op Lesbos

Save the Children stopt per direct met alle hulp op Lesbos en andere Griekse eilanden. De hulporganisatie protesteert daarmee tegen het vastzetten van vluchtelingen in detentiecentra. Artsen zonder Grenzen trok zich vanochtend om dezelfde reden terug, net als gisteren de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Volgens directeur Pim Kraan van Save the Children Nederland is het vastzetten van kinderen en hun families in strijd met internationale verdragen. Er zijn ook extra kwetsbare kinderen bij die zonder volwassen begeleiding reizen, zegt hij.

Moria op Lesbos is een van de zogenoemde hotspots waar alle nieuw aangekomen vluchtelingen worden opgevangen sinds dit weekend de vluchtelingendeal tussen Turkije en de EU in werking trad.

Lak

Volgens AzG lijkt het er eerder een gevangenis, omdat de mensen het kamp niet uit mogen. "We staan het niet toe dat onze hulp wordt aangewend voor een grootschalige uitzettingsoperatie en we weigeren deel uit te maken van een systeem dat lak heeft aan de humanitaire noden van vluchtelingen", zei coördinator Marie Elisabeth Ingres.

Turkije en de EU hebben afgesproken dat Turkije alle nieuwe migranten terugneemt die illegaal aankomen op Griekse eilanden. Voor elke Syriër die Turkije opneemt, laat de EU een Syrische vluchteling overkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl