Herdenking op het Beursplein
NOS Nieuws

De dag na de aanslagen in Brussel: rouw en jacht op de daders

De dag na de aanslagen in Brussel begint met het bekendmaken van de namen van twee van de terroristen van de aanslagen. Het gaat om de broers El Bakraoui. Ze hebben een crimineel verleden en lijken ook in verband te staan met de aanslagen in Parijs. Ibrahim blies zichzelf op op het vliegveld van Zaventem. Khalid pleegde de aanslag in de Brusselse metro.

Ibrahim staat in het midden op een foto die de politie gisteren verspreidde van de verdachten van de aanslag op Zaventem. Links op de foto staat Najim Laachroui waarvan in de loop van de dag bekend wordt dat hij is geïdentificeerd als de tweede man die zich opblies op het vliegveld. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij de aanslagen in Parijs.

Het is niet bekend wie de man rechts op de foto is.

De vermoedelijke daders

Ook wordt duidelijk dat de aanslag nog veel heftiger had kunnen zijn als ook de derde terrorist zijn tas met explosieven had laten ontploffen. Daarin zaten de zwaarste explosieven, zo maakte het Openbaar Ministerie bekend. De derde man is gevlucht en liet zijn bom achter op het vliegveld.

Treinen en metro's

In Brussel komt het leven weer langzaam op gang. Treinen en metro's rijden weer, maar niet als vanouds. Veel stations zijn gesloten, er rijden minder metro's en na 19.00 uur wordt uit veiligheidsoverwegingen niet meer gereden.

De belangrijke verkeersader de Wetstraat blijft de hele dag dicht en ook luchthaven Zaventem blijft tot en met vrijdag gesloten.

Testament

Ondertussen gaat de jacht op de daders in alle hevigheid door. In de nacht van dinsdag en woensdag doet de politie huiszoekingen in de wijk Schaarbeek. Niemand wordt opgepakt.

Een taxichauffeur, die de drie terroristen naar het vliegveld had gebracht, heeft de politie geleid naar het appartement waar de daders hun aanslag voorbereidden. In dat appartement is 15 kilo van de springstof TATP gevonden. Verder lagen er 150 liter aceton, 30 liter waterstofperoxide en verschillende materialen om bommen mee te maken, zoals ontstekingsmechanismen, plastic bakken en een grote zak met schroeven en bouten.

Ook wordt in een vuilnisbak in de straat bij het appartement een laptop gevonden met het testament van Ibrahim el Bakraoui. Daarin zegt hij dat hij zich radeloos voelt, geen kant op kan en niet in een cel wil eindigen.

Brussel een dag na de aanslagen: het leven gaat door

Om 12.00 uur wordt op verschillende locaties in Brussel een minuut stilte in acht genomen voor de slachtoffers van de aanslagen. Koning Filip en koningin Mathilde wonen de plechtigheid bij in het hoofdkantoor van de Europese Commissie. Later op de dag legde het koningspaar een krans van witte bloemen op het vliegveld van Brussel voor de aanslagen van gisteren.

Het Beursplein in het centrum van de stad is veranderd in een bloemenzee. Ook liggen er vlaggen van verschillende landen. Mensen komen er samen om hun solidariteit te betuigen. Ze roepen alle Belgen op zich te verenigen en als één man te strijden tegen de haat en het terrorisme.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt bekend dat er na de aanslagen een derde Nederlander wordt vermist. Gisteren werd al bekend dat een broer en zus uit Maastricht zijn vermist.

Aan het eind van de middag maakt de Turkse premier Erdogan bekend dat Turkije een van de aanslagplegers in juni vorig jaar heeft gearresteerd en heeft uitgeleverd aan België. Hij zou in België zijn vrijgelaten omdat de banden met terrorisme niet bewezen konden worden. Het Belgische Federale Parket spreekt de beweringen van Erdogan tegen.

Ook uit andere landen komt er kritiek op België. In veel media wordt België een broedplaats van jihadisme genoemd. Het land kent immers de grootste aantal geradicaliseerde Syrië strijders van alle westerse landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl