Erdogan: Turkije zette aanslagpleger Brussel uit naar Nederland

De Turkse president Erdogan heeft gezegd dat een van de aanslagplegers van Brussel vorig jaar vanuit Turkije naar Nederland is uitgezet. Het gaat om Ibrahim el-Bakraoui, een van de twee broers die zelfmoordaanslagen hebben gepleegd. Hij blies zich op op luchthaven Zaventem.

"Zelfs Nederland is erbij betrokken. We hebben hem op zijn eigen verzoek naar Nederland uitgezet en dat is schriftelijk aan Nederland medegedeeld", zei Erdogan. 

De Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid is de zaak aan het uitzoeken en wil daarom nog niet reageren op de berichten. 

De man werd in juni vorig jaar gearresteerd bij de Turks-Syrische grens, zei Erdogan in Ankara. De uitzetting is ook schriftelijk gemeld aan de Belgische ambassadeur.

Crimineel

De Belgische minister Geens van Justitie zegt dat het geen uitlevering is geweest, maar een "terugwijzing" aan de Syrische grens door Turkije. El-Bakraoui werd indertijd in België niet in verband gebracht met terrorisme. Wel was hij als crimineel bekend. Hij was voorwaardelijk op vrije voeten. Volgens het Federaal Parket is de man teruggewezen naar Nederland, niet naar België, zegt de minister. 

België: aanslagpleger teruggewezen naar Nederland

Volgens Erdogan lieten de Belgische autoriteiten de man gaan, ondanks waarschuwingen van Turkije dat hij een jihadistische strijder was. België kon de banden met terrorisme niet bewijzen.

Iemand die een land wordt uitgezet, wordt in het land waar hij naartoe gaat niet gearresteerd. Anders is het als iemand wordt uitgeleverd. Dan wordt hij bij aankomst op de luchthaven in het land van bestemming aangehouden. 

STER reclame