Groen Links vindt dat er meer oplaadpunten voor elektische auto's moeten komen ANP

Vorige week werd er nog flink over gediscussieerd door coalitiepartijen VVD en PvdA, maar nu is bijna de gehele Tweede Kamer het erover eens dat de elektrische auto toekomst heeft. Hoe en wanneer precies, daarover verschillen de meningen. Maar dat het rijden op fossiele brandstoffen niet oneindig kan doorgaan, staat voor de meeste partijen wel vast, bleek tijdens een debat.

Toen de PvdA zich er vorige week in haar energieplan over uitsprak dat volledig elektrisch rijden binnen veertien jaar mogelijk moet zijn, vroeg de VVD zich af of het misschien een grap was . "Een proefballon zonder enig realisme", aldus Kamerlid Visser van de VVD. Visser had vooral kritiek op het idee voor een mogelijk verbod op het rijden in niet-elektrische auto’s. 

1 op 200

Mocht de harde kritiek op het PvdA-plan de indruk hebben gewekt dat de VVD tegen elektrisch rijden is, dan neemt Kamerlid Bosman die indruk nu weg. Hij zegt  dat "alle ontwikkelingen een kans moeten krijgen".

Bosman wijst er wel op dat focussen op één techniek niet verstandig is. "Dus niet alleen inzetten op de ontwikkeling van de elektrische auto. Want straks is er misschien een brandstofauto die 1 op 100 rijdt, of 1 op 200. Alles moet een kans hebben, ik wil niets blokkeren", aldus Bosman.

GroenLinks presenteerde in het debat voorstellen om het elektrisch rijden makkelijker te maken. "Zorg ervoor dat automobilisten bij meer laadpalen terechtkunnen, geef op borden aan waar dat is en voer een premie in die de aanschaf van e-auto's aantrekkelijker maakt", aldus Kamerlid Van Tongeren.

Van Tongeren, die inzet op 200.000 e-auto’s in 2020, daagde Henk Kamp uit om de eerste minister te worden die in een volledig elektrische auto gaat rijden.

Luchtfietserij

De PVV toonde zich vandaag ronduit negatief over de plannen van GroenLinks en de PvdA. Kamerlid Madlener: "Die plannen, het zijn gewoon groene dromen, luchtfietserij".

Minister Kamp was het daar niet mee eens, hij ziet de voorstellen juist als steun in de rug. "Het kabinet is bezig om de energiedoelen te halen, alle plannen die daarbij passen zijn de moeite waard", zei hij. "En als ik aan de PvdA denk, denk ik niet aan luchtfietserij", voegde hij eraan toe.

Volgens Kamp is het aantal elektrische auto's het afgelopen jaar toegenomen van 45.000 naar 90.000. "Een op de tien verkochte nieuwe auto's is een elektrische", aldus Kamp.  Kamp heeft het over het totaal aantal auto's waar elektriciteit bij komt kijken, dus ook bedrijfsauto's, bussen, en hybrides (deels elektrische auto's).  Op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is een overzicht te zien van de verschillende types.

Kamp: ideeën elektische auto steun in de rug

STER reclame