Zien we deze scores in de toekomst ook bij de vrouwen op de grand slams? NOS

De meeste tennissters staan ervoor open om tijdens grandslamtoernooien net als de mannen wedstrijden te spelen om drie gewonnen sets. Volgens Marina Erakovic, die lid is van de spelersraad van de vakbond voor tennissters (WTA), houdt de internationale tennisfederatie ITF het idee tegen.

De uitspraken van Erakovic komen op een moment dat het vrouwentennis onder vuur ligt door uitspraken van (inmiddels oud-)toernooidirecteur Raymond Moore van Indian Wells en Novak Djokovic, de mondiale nummer één bij de mannen.

Moore zei dat vrouwen "afhankelijk zijn van het succes van de mannen" en dat "een deel van hun eigen succes is gebaseerd op hun uiterlijk". De uitspraken veroorzaakten een storm aan kritiek en dwongen Moore, ondanks een mea culpa, tot opstappen

Djokovic zei dat mannen meer prijzengeld behoren te krijgen omdat mannenwedstrijden meer toeschouwers trekken. Ook de Serviër bood later zijn excuses aan.

Marina Erakovic vorig jaar in actie tijdens Roland Garros EPA

"Vrouwen kunnen absoluut vijf sets spelen. Wij zijn er nooit op tegen geweest. Ik spreek niet voor iedereen, maar veel vrouwen staan hiervoor open", verzekert Erakovic, die met de grandslamkampioenen Serena Williams, Venus Williams en Sam Stosur in de spelersraad van de WTA zit.

De Nieuw-Zeelandse Erakovic vertelt dat het een praktisch probleem is. "Het is een kwestie van ruimte in het speelschema, die is er niet op grand slams. De organisatoren zeggen dat het te lang duurt als mannen en vrouwen om drie gewonnen sets spelen. Televisiemaatschappijen komen dan in de knel."

Het spelen van een partij om drie gewonnen sets is overigens geen noviteit in het vrouwentennis. Tussen 1984 en 1998 werd de finale van het eindejaarstoernooi, de WTA Finals, steevast in een best-of-five beslist.

Toernooidirecteur neemt vrouwentennis op de hak

STER reclame