EPA
NOS Nieuws

Premier Polen: wij nemen geen vluchtelingen op

De Poolse premier Beata Szydlo zegt dat haar land voorlopig geen vluchtelingen en migranten toelaat. Polen voelt zich volgens haar niet geroepen zich op dit moment aan de EU-afspraken te houden over de herverdeling van vluchtelingen.

In een interview voor de Poolse televisie zei Szydlo hierover geen twijfels te hebben. "De 28 lidstaten van de EU hebben een akkoord gesloten over de verdeling van vluchtelingen. Maar ik wil hier heel duidelijk over zijn. Ik zie geen mogelijkheden om op dit moment migranten toe te laten tot Polen."

Volgens de afspraken binnen de EU moet Polen over anderhalf jaar 6182 vluchtelingen hebben opgenomen. Dit jaar moeten in ieder geval 400 vluchtelingen uit Griekenland en Italië worden opgenomen.

"Wij respecteren die toezegging, maar wij hebben ook het recht om de discussie aan te gaan over eerder genomen besluiten als dat geen goede besluiten zijn."

Het was de vorige regering in Polen die akkoord ging met deze EU-afspraak. De nationalistisch-conservatieve partij Recht en Rechtvaardigheid van Szydlo voert een heel andere koers en voert een anti-migrantenbeleid.

De afgelopen twee maanden heeft de ultra-nationalistische koers van de nieuwe regering al meerdere keren tot botsingen en irritaties geleid binnen de EU. Zo wil deregering-Szydlo de rol van het Constitutioneel Hof in Polen inperken en is een omstreden mediawet doorgevoerd.

Terreur

Szydlo bekritiseerde later op de dag ook de EU als het gaat om de strijd tegen de terreur. "Europa weet niet hoe het moet omgaan met terroristische daden, kan niet omgaan met deze enorme crisis."

Zij sprak haar solidariteit uit met de slachtoffer van de aanslagen in Brussel van gisteren. Maar ze voegde eraan toe: "Met alleen gebaren van solidariteit komen we er niet. Er zullen concrete maatregelen genomen moeten worden als we Europa doeltreffend willen beschermen tegen terrorisme."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl