Een plofkraak net over de grens in Duitsland
NOS Nieuws

Nog nauwelijks plofkraken in Nederland

Het aantal plofkraken is in de loop van vorig jaar tot bijna nul gedaald. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken werden in de tweede helft van 2015 nog maar drie plofkraken gepleegd.

In de eerste helft van vorig jaar werden nog 53 geldautomaten opgeblazen, blijkt uit de jaarcijfers van de NVB. In 2014 daalde het aantal al gestaag dankzij allerlei maatregelen van de banken en de politie.

De kans dat rovers er met een buit vandoor kunnen gaan, is dankzij betere beveiliging van de geldautomaten een stuk kleiner geworden. Bovendien is de pakkans een stuk groter geworden.

De grens over

Door de voorzorgsmaatregelen in Nederland trekken daders vaker de grens over naar Duitsland om daar hun slag te slaan. Daar zijn nog geen vergaande maatregelen genomen om plofkraken te voorkomen.

De zogeheten Audi-bende is inmiddels berucht. Die rijdt regelmatig 's nachts in snelle Audi's vanuit de Randstad naar Duitsland om geldautomaten te plunderen. Dat gebeurde tien dagen geleden nog in Dalum bij Nieuw-Schoonebeek. De daders ontkwamen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl