NOS Nieuws

Rotterdamse imam maakt veel los op sociale media

De imam van de Es Salam moskee in Rotterdam roept op tot eenheid en verbroedering

De 28-jarige imam Azzedine Karrat riep gisteren op tot saamhorigheid en verbroedering. "Op het moment dat wij onze krachten bundelen en saamhorigheid realiseren, kunnen we deze strijd winnen", zei hij in een video op Facebook. "Op het moment dat wij terroristen de ruimte geven, dan zullen zij dit soort aanslagen plegen."

Zijn boodschap werd bijna duizend keer gedeeld en kreeg veel reacties. Op de Facebookpagina van de NOS zegt Gerard dat hij op z'n werk vaak in aanraking komt met moslims. "Ik ben nog niemand tegen gekomen die het eens is met wat er nu gebeurt. Na Parijs heb ik menig gezicht gezien dat mij in zekere mate beschaamd aankeek, alsof men wilde vragen: vertrouw je mij nog wel? Ja, ik blijf geloven in het goede van de mens. Als we allemaal respect tonen, krijgen we respect terug."

Schouder aan schouder

Orkun stelt dat terroristen geen moslims zijn. "Dit zijn criminelen, terroristen. Geen enkele moslim kan zich vinden in deze daad. Laat je niet leiden door haat of angst. Deze terroristen mogen nooit hun doel bereiken. Ze willen dat elke moslim wordt gehaat en gediscrimineerd, zodat zij nog meer voeding krijgen voor hun ziekelijke bedoeling."

Zahrah vraagt zich af of ze zich bij iedere aanslag moet distantiëren van het geweld. "Gaat het werkelijk op die toer in ons land? Het spijt me zeer, maar daar doe ik niet aan mee. De druk, of zelfs schuld, wordt bij de moslims gelegd, wat zeer onrechtvaardig is en zeer vermoeiend. Laten we nu vooral eens samen een vuist maken. Niet alleen de moslims, maar gewoon iedereen. Arm in arm, schouder aan schouder."

Er zijn ook veel mensen die zich afvragen of de oproep van Karrat nog zin heeft. Zoals Roberto: "Natuurlijk heeft hij gelijk. Dat weet ook elke weldenkende Nederlander. Natuurlijk heeft de politiek verzaakt en niet het land ondersteund. Maar ik ben bang dat het te laat is. Het gaat er bij veel mensen niet meer in." Andere mensen hebben gehoord dat kinderen in de klas hebben geapplaudisseerd toen ze over de aanslagen in Brussel hoorden en vragen zich af hoe dat mogelijk is.

Je hebt altijd mensen die uit frustratie dit soort aanslagen goed proberen te praten. Het is nodig om die jongeren een alternatief mee te geven.

Azzedine Karrat

Toch is Karrat erg blij met alle aandacht voor zijn oproep, zo liet hij in het NOS Radio 1 Journaal weten. "Ik heb ontzettend veel reacties gekregen. Heel veel waren gelukkig positief. Het is een teken dat er veel mensen in Nederland zijn die hetzelfde denken. Ik denk dat we gebruik moeten maken van deze vreselijke gebeurtenis. Het geeft ons de kans om wakker te worden geschud en de handen in elkaar te slaan", zegt de imam.

Tegen de mensen die het niet eens zijn met zijn oproep zegt hij dat ze het werk mogen voortzetten zolang ze elkaar met respect behandelen. "Als we maar niet haat gaan zaaien en mensen uit elkaar halen." Karrat herkent zich niet in het beeld dat moslims de aanslagen toejuichen. "In mijn directe omgeving is dat niet het geval. Je hebt altijd mensen die uit frustratie dit soort aanslagen goed proberen te praten. Het is nodig om die jongeren een alternatief mee te geven."

Spijt

De imam denkt dat het belangrijk is om naar die gefrustreerde, soms geradicaliseerde, jongens te luisteren. "Ik denk dat het belangrijk is om ze de ruimte te geven om over hun emoties te praten. Radicalisering is niet een status die iemand krijgt. Het is een proces met een begin en een eind. Als je ze niet de ruimte geeft of van alternatieven voorziet, dan kan het verkeerd eindigen."

Hij roept de politiek op om teruggekeerde Syriëgangers niet meteen op te sluiten. "Ik denk dat er veel jongeren zijn die terugkomen omdat ze spijt hebben. Wij moeten hen duidelijk maken dat ze verkeerde keuzes hebben gemaakt. Als ze strafbare feiten hebben begaan, moeten ze daarvoor gestraft worden. Maar we moeten ze zeker ook nog een kans geven om in onze mooie samenleving terug te keren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl