Bart Kamphuis / NOS

Koopjesjagers proberen massaal hun slag te slaan bij filialen van V&D in het hele land. Die zijn vanaf vandaag tijdelijk weer open om na het faillissement nog zo veel mogelijk voorraden kwijt te raken. Op sommige plaatsen is sprake van een ware bestorming.

Bij het filiaal in Emmen is het ontzettend druk, zegt verslaggever Bart Kamphuis. "Er stonden voor de opening al drommen mensen voor de deur."

De klanten hopen op fikse kortingen, maar dat valt soms tegen. "Een enkeling is teleurgesteld. De horloges zijn bijvoorbeeld maar 25 procent goedkoper. Maar het beleid is dat ze de korting langzaam opschroeven."

Koopjesjagers massaal naar V&D

De V&D in Groningen gaat - behalve restaurant La Place - morgen weer open. Een gek gevoel, zegt filiaaldirecteur Eric Bos, vorig jaar nog bedrijfsleider van het jaar bij V&D. "Maar wel fijn. We hebben dit weken voorbereid. Mooi dat we in de eindfase de klant weer kunnen ontvangen."

De helft van de medewerkers die in het Groningse filiaal aan het werk gaan, bestaat uit oud-personeel van V&D. Maar het zijn alleen medewerkers die er korter dan twee jaar hebben gewerkt. Personeel met een vast contract wilde ook wel tijdelijk terugkomen, maar dat had vanwege een verplichte transitievergoeding extra geld gekost.

Maar is er nog wel iets te krijgen? Niet zo veel als vroeger, erkent de Groningse filiaaldirecteur. "Qua goederen is de winkel nog voor 60 procent gevuld vergeleken met wat het was. De hele eerste etage hebben we ingericht met winkelmeubilair, zoals tafels, kasten en etalagefiguren. Die mogen ook allemaal verkocht worden. Dus het pand is wel goed bezet."

Ook in Groningen zullen de kortingen nog oplopen. "De artikelen waren al voordat we dichtgingen veel goedkoper. Vandaag wordt om te beginnen nog eens 20 procent extra korting gegeven."

De tijdelijke heropening gaat niet overal in het land meteen goed. Het filiaal in Zeist kon niet op tijd open omdat de kassa's niet werkten en ook in Oss waren er problemen.

STER reclame