IS-strijders hebben de afgelopen tijd een aantal kunstschatten in Palmyra opgeblazen AFP

Het Syrische regeringsleger en sympathiserende milities staan aan de rand van de door IS bezette historische stad Palmyra. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat vanuit Londen de situatie in Syrië in kaart brengt, met behulp van lokale bronnen. 

Rond de stad woeden hevige gevechten, sinds Syrische militairen erin zijn geslaagd een heuvel vlak buiten Palmyra te veroveren. Het leger krijgt luchtsteun van Syrische en Russische gevechtsvliegtuigen die IS-stellingen onder vuur nemen. 

De Russische president Poetin zei vorige week al dat het Syrische leger Palmyra spoedig zou heroveren. Poetin kondigde onlangs aan dat de meeste Russische militairen uit Syrië worden teruggetrokken, maar de afgelopen dagen dagen zijn Russische piloten steeds actief geweest bij de operatie om de historische stad in te nemen. 

Weerstand

Bij de opmars naar Palmyra ondervindt het Syrische leger hevige weerstand. Volgens het Syrisch Observatorium slaagden de jihadisten van IS er maandag in 26 Syrische militairen te doden ten westen van Palmyra. 

Strijders van IS verjoegen het Syrische leger vorig jaar mei uit Palmyra. De stad is van groot strategisch belang, vanwege zijn ligging aan de doorgaande weg die het westen van Syrië, in handen van president Assad, verbindt met door IS gecontroleerd gebied. Ook liggen er grote olie- en gasvelden nabij de stad. 

Verder herbergt Palmyra Romeinse tempels en andere kunstschatten. IS-strijders hebben een aantal kunsthistorische hoogtepunten opgeblazen. De archeologische vindplaats wordt door IS ook gebruikt als decor voor de executie van tegenstanders.   

STER reclame