ANP
NOS Nieuws

'Daders Brussel waren gezochte broers'

De namen van twee terroristen van de aanslagen in Brussel zijn bekend. De zender RTBF zegt dat het gaat om de broers El Bakraoui, die vorige week al zouden zijn gezocht bij de politie-actie in Vorst. Dat laatste werd toen overigens niet bevestigd door de Belgische justitie.

De RTBF meldt dat beide broers zich hebben opgeblazen op Zaventem. Ze staan in donkere kleding op het beeld van de bewakingscamera die gisteren werd verspreid.

Volgens de publieke omroep VRT staat maar een van de broers op de foto. De andere broer zou betrokken zijn geweest bij de aanslag in de metro bij Maalbeek. Daarvan is nog altijd niet duidelijk of het een zelfmoordaanslag was, of dat er een bom was geplaatst.

De Bakraoui-broers hebben een crimineel verleden en lijken ook in verband te staan met de aanslagen in Parijs. In januari 2010 schoot Ibrahim el Bakraoui met een kalasjnikov op een politieagent, waarvoor hij in oktober van dat jaar werd veroordeeld. De broers waren toen betrokken bij een overval op een effectenkantoor.

Ibrahim, de oudste van de twee, kreeg een celstraf van negen jaar, maar kwam vervroegd vrij. Khalid werd in 2011 veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf wegens een reeks gewapende overvallen op auto's. Bij zijn arrestatie werden volgens de media kalasjnikovs gevonden.

Vorst

De kranten melden ook dat Khalid onder een valse naam een appartement in Vorst had gehuurd, waar vorige week een schietpartij plaatsvond. Een Algerijnse IS-aanhanger werd toen doodgeschoten. In dat appartement werden vingerafdrukken van Salah Abdeslam gevonden.

Khalid zou ook een huis in Charleroi hebben gehuurd, waar daders van de aanslagen in Parijs zich hebben schuilgehouden.

Zwarte hoed

De man met de zwarte hoed op het bewakingsbeeld zou de 24-jarige Najim Laachraoui zijn. Hij liet zijn bomgordel ongebruikt achter op Zaventem en is voortvluchtig.

Laachraoui wordt gezocht sinds de aanslagen in november in Parijs; hij zou bommen hebben gefabriceerd die toen zijn gebruikt. Hij staat bekend als explosievenexpert en is een oud-Syrië-strijder.

Van Laachraoui is verder bekend dat hij een vriend is van de vrijdag opgepakte Abdeslam. De twee zouden vorige week dinsdag samen zijn ontsnapt uit de woning in Vorst toen de politie daar binnenviel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl