Roel Pauw / NOS
NOS Nieuws

Reizen naar Brussel mag weer, maar 'blijf alert'

Het reisadvies van de Nederlandse overheid over Brussel is afgezwakt. Eerder vandaag was het advies om niet naar Brussel te reizen tot er meer duidelijkheid was over de situatie rondom de aanslagen. Het officiële advies luidt nu "blijf alert en op de hoogte van de ontwikkelingen".

Na de aanslagen werd in de Belgische hoofdstad al het openbaar vervoer stilgelegd. Extra grenscontroles leidden tot lange files naar België en de meeste vluchten werden geschrapt. De openbaarvervoerbedrijven werken eraan om morgen de situatie zo veel mogelijk te normaliseren.

Het Brusselse openbaarvervoernetwerk wordt geleidelijk weer opgestart. De bedoeling is dat er morgenochtend weer bussen en trams rijden. De metro's gaan pas rijden als er de "beveiliging van het netwerk verzekerd kan worden", aldus het vervoerbedrijf MIVB. Dat wordt uiterlijk om 06.00 uur besloten.

Thalys

Het treinverkeer in Brussel is vanmiddag om 16.00 uur al weer hervat. De Thalys zal morgen ook weer rijden, al wordt een beperkt aantal treinen geschrapt. De organisatie waarschuwt reizigers om op tijd te komen en een ID-kaart mee te nemen: de controles zijn streng. Ook de NS meldt dat de treinen naar België morgen weer rijden.

Vliegveld Zaventem blijft morgen de hele dag gesloten. De opruimwerkzaamheden duren waarschijnlijk de hele nacht en een deel van de dag. Ook is er nog sporenonderzoek aan de gang. De toegang naar de luchthaven is ook gesloten. Het is nog onduidelijk of er donderdag weer wel vluchten vertrekken.

Wie met de auto naar België wil, kan aan de grens in een file belanden. Vanwege de aanslagen zijn de grenscontroles verscherpt en worden meer auto's gecontroleerd.

Niveau 4

Het dreigingsniveau in België blijft voorlopig op niveau 4, het hoogste niveau. Dat betekent dat de terreurdreiging "ernstig en nabij" is. Morgen bekijkt de regering samen met de veiligheidsdiensten of het niveau wordt aangepast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl