Premier Rutte op de persconferentie na de aanslagen in Brussel ANP

Er zijn geen concrete aanwijzingen voor een aanslag in Nederland, maar er worden wel allerlei maatregelen genomen. Dat heeft premier Rutte gezegd na een bijeenkomst van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing over de gebeurtenissen in Brussel. Volgens de premier blijft het dreigingsniveau substantieel.

Een van de maatregelen waartoe is besloten is versterking van de patrouilles op de vliegvelden. Ook op de grote stations wordt extra gepatrouilleerd. Het toezicht op de grens van België wordt uitgebreid en internationale treinen worden extra gecontroleerd. De premier voegde eraan toe dat het kabinet alert blijft en dat er meer maatregelen komen als dat nodig is. 

Rutte noemde de aanslagen in België opnieuw een rechtstreekse aanval op onze vrijheid, onze veiligheid en onze manier van leven. Hij sprak van moord met voorbedachten rade." Het is ongelooflijk triest dat zoveel onschuldige mensen in een klap het leven hebben verloren en zoveel mensen gewond zijn geraakt." 

Volgens de premier is Brussel in het hart getroffen en geldt dat ook voor Europa. Hij heeft zijn deelneming betuigd aan zijn Belgische collega en ook hulp aangeboden.

Wij zijn met meer

Rutte zei verder dat Nederland één is met België in rouw en verdriet, maar ook in vastberadenheid. De premier benadrukte dat wijken voor dit soort geweld nooit een optie is en dat wij blijven wie we zijn en wat we zijn: een open en democratische samenleving die zich niet door angst laat regeren. "Ik heb het eerder gezegd en herhaal het hier vandaag: wij zijn met meer."

Het kabinet adviseert mensen vandaag niet naar Brussel te reizen. Op allerlei niveaus zijn er contacten met de Belgische autoriteiten en met de EU.

Eerder vandaag zei minister Van der Steur dat waakzaamheid is geboden.

'Dit is moord met voorbedachten rade'
Van der Steur: waakzaamheid is geboden

STER reclame