De gasten van het sportforum: v.l.n.r. Edith Bosch, John Volkers en Maarten Wijffels
NOS Sport

Bosch: Gravenstijn had nooit bestuurslid mogen zijn

Volgens voormalig topjudoka Edith Bosch had Deborah Gravenstijn nooit bestuurslid van de judobond mogen worden. Bosch deed haar uitspraak in het Sportforum van radioprogramma Langs de Lijn En Omstreken.

In het Sportforum worden iedere maandag de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen sportweek behandeld. Dit keer waren te gast: Maarten Wijffels (AD), John Volkers (de Volkskrant) en oud-wereldkampioene Bosch. De twee laatstgenoemden gingen dieper in op de judorel die de voorbije dagen het sportnieuws domineerde.

Volgens Bosch zijn de problemen rond Gravenstijn al in een eerder stadium ontstaan. "Voordat Deborah de functie kreeg, werd er door een bondsraad besloten of zij daar geschikt voor is. Ze is ex-topsporter, haar man (Mark Earle, red.) was actief voor de bond en ze is zelf krachttrainer bij het Judo Steunpunt Eindhoven."

Ze vervolgt: "Had ze niet beschermd moeten worden voordat ze in die rol kwam? Want ze is bovenal mens. Op het moment dat je geraakt wordt als mens kun je anders reageren dan normaal. Dus bij wie ligt dit nu eigenlijk? Natuurlijk had ze het zelf ook kunnen inzien..."

Bosch: Gravenstijn had nooit bestuurslid mogen zijn

Volkers: "Ik weet uit goede bron dat Gravenstijn bij de vergadering over het ontslag van Earle (hij werd door Bonnes op non-actief gezet nadat hij zich misdragen zou hebben, red.) in de zaal is blijven zitten. In iedere situatie gaat diegene die daar zo nadrukkelijk bij betrokken is, uit de zaal en zegt: sorry, hier moet ik mij even niet mee bemoeien. Maar zij is blijven zitten. Ik heb een man rook uit zijn oren zien komen die me dat vertelde."

Bosch: "Dat weet ik niet, maar ze had waarschijnlijk heel veel zin om die functie te vervullen. Ik weet niet of daar belangen achter zaten, maar ze had te veel petten op om daar te gaan zitten. Daar hadden anderen ook naar moeten kijken. Ik denk dat ze daar nooit had moeten zitten. Wat er nu allemaal gebeurd is, is allemaal vrij onhandig."

Volkers: "Maar ze heeft zelf ook helemaal niet gereageerd. Toen het begon, is ze in een tentje gaan zitten, heeft ze de rits dichtgedaan en gedacht dat het wel zou overwaaien. Onbegrijpelijk."

Edith Bosch

Bosch: "Ik weet niet of zij had moeten reageren of het bestuur. Daar zit ook gewoon een voorzitter. Laten we wel wezen: Bonnes is de enige in de bond die van buiten komt. Zijn opdracht was om judo naar een hoger niveau te tillen. Dat houdt in zoveel mogelijk mensen naar Rio te brengen en de centralisatie, waar veel weerstand tegen was, realiseren."

"Groei betekent pijn en pijn betekent dat je niet met iedereen rekening kan houden. Hij is de enige geweest die de beweging in gang heeft kunnen zetten. Ik denk dat we echt op de goede weg zijn."

'Altijd wel een relletje'

Bosch vervolgt: "Laten we voorop stellen: er werken flamboyante mensen in de judowereld. Het is nooit saai, er is altijd wel een relletje. Maar de prestaties zijn eigenlijk altijd heel erg goed. Dit gedoe doet wel iets met me, dat vind ik jammer. Er hangt nu een negatief rookgordijn om de sport heen.

Tot besluit: "Het belangrijkste is rust richting de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Want worden er daar geen medailles gehaald, dan komt er geen geld meer binnen en is de toekomst van de sport niet meer zeker."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl