Olaf Kraak Fotografie / Hollandse Hoogte

Agenten mogen de omstreden nekklem blijven uitvoeren bij arrestaties. Dat heeft minister Van der Steur besloten na onderzoek. De Inspectie voor Veiligheid en Justitie deed onderzoek naar de techniek, nadat in juni vorig jaar de nekklem Mitch Henriquez fataal was geworden.

De inspectie oordeelt dat de nekklem als middel niet verboden hoeft te worden, maar stelt wel vraagtekens bij de zwaarste vorm van de nekklem, waarbij iemands luchtpijp wordt bekneld. 

Verwurgingstechniek

De onderzoekers willen dat goed wordt afgewogen of het gebruik van de zogenoemde verwurgingstechniek wel nodig is, gezien de risico's die die met zich meebrengt. Ook zegt de inspectie dat meer training met de techniek noodzakelijk is, als besloten wordt om ermee door te gaan. Naar aanleiding daarvan heeft Van der Steur de politie en anderen gevraagd een landelijke instructie op te stellen.

De Inspectie concludeert dat de lichtere vorm, een controletechniek, mits technisch correct toegepast, weinig risico met zich meebrengt. 

Eerder besliste de rechter dat de nekklem rechtmatig gebruikt kan worden. De bedoeling van een nekklem is om iemand onder controle te krijgen. Niet alleen agenten, ook cipiers en de marechaussee gebruiken de techniek.

De fatale toepassing van de nekklem bij Mitch Henriquez

Mitch Henriquez

De nekklem kwam onder vuur te liggen, nadat Mitch Henriquez vorig jaar door politiegeweld om het leven was gekomen. Henriquez zou op een festival in Den Haag hebben geroepen dat hij een wapen bij zich had. Volgens de agenten verzette de Arubaan zich toen tegen zijn aanhouding, waarna agenten de nekklem gebruikten om hem in de boeien te slaan. Later overleed hij aan de gevolgen daarvan.

Het Openbaar Ministerie heeft nog geen beslissing genomen of de agenten die daarbij betrokken waren vervolgd worden. Dat besluit wordt ergens in de komende maanden verwacht. Het onderzoek van de inspectie gaat uitdrukkelijk niet over de omstandigheden rond het overlijden van Henriquez. 

STER reclame