Een koraalduivel
NOS Nieuws

VIDEO: de koraalduivel, van jager tot gejaagde

Een chique zebrastreep en een zeer giftig setje vinnen op de rug, zo herken je een koraalduivel. Mooi, maar ook een plaag in het Caribisch gebied.

Midden jaren 80 ontsnapten er een paar uit een aquarium in Florida. Nu vreet het dier inheemse soorten op van de Noord-Amerikaanse oostkust tot de stranden en baaien van Zuid-Amerika. Daarmee is hij ook een onwelkome gast in het Caribisch gebied en dus ook op Curaçao, Aruba en Bonaire.

De jacht op de koraalduivel

De koraalduivel heeft nauwelijks natuurlijke vijanden en kan zich razendsnel voortplanten. Een vrouwtje produceert ongeveer 2 miljoen eitjes per jaar. Tel daarbij op dat het beest een onstilbare honger heeft, en een ecologische ramp lijkt onafwendbaar.

In het hele getroffen gebied wordt nu driftig op het dier gejaagd. Door vissers en duikers, maar ook door biologen die vissen als de morene en de barracuda africhten om de rover op te peuzelen.

Een andere manier om de inheemse fauna te redden is mensen te adviseren om veel koraalduivel te eten. En dat lijkt te werken. Op Curaçao doet de vis ongeveer tien euro per kilo. Duikers moeten daar al steeds dieper om nog koraalduivels te vangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl