Kamercommissie op bezoek bij een Nederlands bedrijf
NOS Nieuws

Nederlandse ondernemer in Kiev wil Kamerleden overtuigen van ja-stem

  • Jeroen van Dommelen

    Politiek verslaggever

  • Jeroen van Dommelen

    Politiek verslaggever

Hij heeft overal in zijn bedrijf A4'tjes opgehangen: 6 april stem voor. Bram Wegh is directeur bij Control Pay, een Nederlands ict-bedrijf dat al jaren vanuit Kiev opereert. "Het is onstabiel hier, maar toch willen wij graag vanuit Oekraïne werken. Sollicitanten willen er echt iets van maken hier. Dat is bij onze andere vestigingen toch anders."

Wegh leidt vandaag zeven Nederlandse Kamerleden rond, en drukt hen op het hart reclame te maken voor het ja-kamp. "Er is hier een overschot aan hoogopgeleide ict'ers. In Nederland komen we die juist tekort. Maar bij een 'nee' staan we aan de kant, en gaat Duitsland ermee vandoor. Doodzonde."

Nederlandse ict'er in Oekraïne hoopt op 'ja'

Kamerleden praten vandaag ook met hun Oekraïense collega's. En ook daar horen ze een vurig pleidooi voor een 'ja'. "Wij horen bij Europa. Dat gaat duizend jaar terug. We hebben massaal gekozen voor meer Europese integratie", zegt parlementariër Hama Hopke.

'Verdrag gaat te ver'

Op SP en PVV maakt het allemaal geen indruk. PVV'er De Roon: "Er zijn veel problemen in Oekraïne. Laten we die niet naar Europa halen." En de SP zegt ook 'nee': "Handel is prima, maar dat associatieverdrag gaat ons veel te ver. Ze vinden hier dat ze in oorlog zijn met Rusland", aldus Kamerlid Van Bommel.

De andere partijen hopen juist dat Nederland voor gaat stemmen. "Een tegenstem helpt Rusland. Als we de Oekraïners afwijzen, trekken we het vloerkleed onder de hervormers vandaan", zegt PvdA-Kamerlid Servaes.

VVD'er Ten Broeke ziet vooral voordelen voor het Nederlandse bedrijfsleven. "Met het associatieverdrag bestrijden ze corruptie en dat is weer goed voor Nederlandse bedrijven die naar Oekraïne willen exporteren."

De Kamercommissie op bezoek bij het Oekraïense parlement

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl