Noah, aangemeld bij het bevolkingsregister vlak voordat de teller op 17 miljoen ging Byron Eekhout

Is Noah de 17 miljoenste? Of Armijn? Of Lindsay?

tijd van publicatie

Byron Eekhout had het tot op de minuut getimed. Met een schuin oog op de bevolkingsteller van het CBS op zijn mobiel stapte hij vanochtend het gemeentehuis van Nijmegen binnen om aangifte te doen van zijn donderdag geboren zoon Noah. Hij wilde niets aan het toeval overlaten om ervoor te zorgen dat zijn zoon als de 17 miljoenste inwoner van Nederland zou worden geregistreerd.

"Ik had eerder gehoord dat de 17 miljoen op 25 maart zou worden bereikt. Vanochtend las ik dat het vandaag al ging gebeuren, dus ben ik hem meteen gaan inschrijven."

Uiteindelijk wist Eekhout de aangifte zo te timen dat Noah in de basisadministratie werd geregistreerd vlak voordat de CBS-teller op 17 miljoen sprong. 

Hij is niet de enige die hoopt de titel in handen te hebben. Zo is er in Brabant baby Armijn, nog maar net geboren. En in Den Haag kwam vanochtend om 07.45 uur baby Lindsay ter wereld. "Of ze nou wel of niet precies de 17 miljoenste is maakt niet uit, voor mij is ze ruim 17 miljoen waard", zegt vader Edwin.

Of Noah echt de 17 miljoenste is, valt volgens demograaf Jan Latten van het CBS onmogelijk te zeggen, al is het maar omdat de teller op de website berust op een schatting. "De definitieve bevolkingscijfers worden pas aan het eind van het jaar berekend. Maar zo lang willen we niet wachten, dus geven we al wel een schatting met die teller zodat je het ongeveer weet."

Ook in de definitieve cijfers is straks niet meer terug te zien wie de 17 miljoenste was. Latten: "Je zou tot op de seconde moeten weten wie wanneer is ingeschreven, en zo nauwkeurig wordt de informatie niet verwerkt. Ook bij de registratie van migranten wordt het tijdstip niet vermeld. En zij zijn de grote concurrenten voor de titel."

STER Reclame