Steeds meer mensen vliegen via Groningen Airport Eelde ANP

De luchthavens Groningen Airport Eelde en Schiphol gaan experimenteren met het overnemen van de luchtverkeersleiding, schrijft RTV Drenthe. Na de zomer gaat luchthaven Schiphol een paar keer de luchtverkeerstoren van Airport Eelde overnemen. 

Tijdens de proef worden, voor telkens twee uur achter elkaar, de vliegtuigen die in Eelde landen begeleid vanuit de toren van Schiphol.

Speciaal voor de test is een cameramast geïnstalleerd op de verkeerstoren in Eelde. Door die camera's hebben de luchtverkeersleiders van Schiphol straks een goed overzicht van de situatie in Eelde. Tijdens de proef zal nog steeds personeel in Eelde aanwezig zijn om de controle weer terug over te nemen als dat nodig is.

Efficiënter

De proef maakt deel uit van een Europees project. In Zweden zal ook een proef worden gedaan waar de luchtverkeersleiding van een kleine luchthaven op afstand wordt overgenomen. 

Op dit moment staat de Nederlandse wet luchtverkeersleiding op afstand nog niet toe. Als de regels veranderen en de proef slaagt zou dit systeem ervoor kunnen zorgen dat luchtverkeersleiders efficiënter kunnen worden ingezet.

STER reclame