Raymond Moore en Serena Williams tijdens de prijsuitreiking van Indian Wells AFP

Raymond Moore, de directeur van het prestigieuze tennistoernooi van Indian Wells, heeft zich met een aantal dubieuze opmerkingen over het vrouwentennis de woede op de hals gehaald van onder anderen Serena Williams en Billie Jean King.

Moore, een 69-jarige oud-speler uit Zuid-Afrika, zei gisteren vlak voor de finales dat de vrouwen "afhankelijk zijn van het succes van de mannen" en dat een deel van hun eigen succes is gebaseerd op hun uiterlijk.

Serena Williams kon haar oren na haar verloren finale tegen Viktoria Azarenka niet geloven. "Die opmerkingen kloppen van geen kant en zijn zeer, zeer, zéér onzorgvuldig."

Toernooidirecteur neemt vrouwentennis op de hak

Moore werd gevraagd of de WTA in Indian Wells, waar de mannen en vrouwen net als bij de meeste grote toernooien samen in actie komen, iets aan zijn marketing moet doen voor meer erkenning.

"Ze nemen geen beslissingen bij de WTA en ze hebben geluk. Heel veel geluk. Als ik een tennisster was, zou ik God op mijn blote knieën danken dat Roger Federer en Rafael Nadal zijn geboren. Zij hebben de sport gedragen", zei hij.

Williams: "Het moge duidelijk zijn dat ik vind dat geen enkele vrouw iemand op zo'n manier hoeft te bedanken."

Billie Jean King

De Amerikaanse nummer één van de wereld noemde de opmerkingen verder ook een belediging voor Billie Jean King, een van de oprichters van de WTA Tour. King zelf twitterde over de kwestie: "Hij zit op zo veel vlakken fout."

Ook de WTA Tour nam afstand van de opmerkingen van Moore. "Zijn opmerkingen zijn erg teleurstellend en alarmerend."

Moore probeerde ook positief te zijn. "Ze hebben behoorlijk wat aantrekkelijke speelsters. Daarmee refereer ik zowel aan het fysieke als competitieve aspect. En het niveau van het vrouwentennis is aanzienlijk verbeterd."

Aan het eind van de dag zag de toernooidirecteur in dat zijn opmerkingen weinig draagvlak hadden en bood hij zijn excuses aan. "Het was volkomen ongepast. Ik bied mijn excuses aan, aan alle speelsters en de WTA in zijn geheel."

"We hadden een vrouwenfinale die de kracht weerspiegelde van de speelsters, en vooral die van Viktoria en Serena. Nogmaals, ik heb oprecht spijt van mijn opmerkingen."

Wat vinden de mannen?

Ook bij de mannen kwam Moore ter sprake. Novak Djokovic zei na het winnen van de titel in Indian Wells: "Laten we eerlijk zijn, dit gedrag is niet heel politiek correct."

De Serviër liet verder weten dat vrouwen vaak meer moeten opofferen dan mannen om prof te worden, zeker als het gaat om het starten van een gezin. "Alleen daarom al heb ik veel respect voor onze vrouwen."

Maar hij zei ook: "Anderzijds denk ik dat de ATP moet vechten voor meer prijzengeld, aangezien de statistieken laten zien dat mannenwedstrijden veel meer toeschouwers trekken dan vrouwenpartijen."

"De mannen moeten vechten voor wat zij denken te verdienen, en de vrouwen moeten hetzelde doen. Zolang er informatie aanwezig is die aantoont wie meer aandacht van kijkers krijgt en meer tickets verkoopt, moet de opbrengst naar aanleiding daarvan verdeeld worden."

STER reclame