Joost Eerdmans ANP

Wethouder Joost Eerdmans van Rotterdam wil dat jongeren met een Halt-straf persoonlijk hun excuses aan hem komen aanbieden. Doen ze dat niet, dan krijgen ze alsnog een strafblad, zegt Eerdmans.

Het gaat om ongeveer twintig jongeren die het afgelopen jaar gemeentelijke eigendommen hebben vernield. Ze hebben hun straf er al op zitten, maar Eerdmans wil dat ze ter afsluiting van hun straf ook nog een keer sorry zeggen in de wethouderskamer. Vanmiddag verwacht hij de eerste twee jongeren op zijn kantoor.

Excuusbrief

"Het schrijven van een excuusbrief aan de slachtoffers hoort bij de straf die Halt hen heeft opgelegd", zegt Eerdmans. "In deze gevallen is de Rotterdamse gemeenschap het slachtoffer. Daarom wil ik dat de jongeren hun excuusbrief bij mij komen oplezen."

Eerdmans, wethouder van buitenruimte en handhaving, hoopt dat de jongeren zich zo meer bewust worden van wat ze hebben misdaan. "Alles bij elkaar kost het de stad miljoenen om alle schade door de vernielingen te herstellen. Door de daders te confronteren met het slachtoffer, in dit geval de stad Rotterdam, hoop ik dat ze inzien wat ze hebben aangericht."

STER reclame