Anti-spuugkap van de politie Politie

'Politie wil invoering anti-spuugkap'

time icon

De politie is bezig met de landelijke invoering van de zogeheten anti-spuugkap, meldt het AD. Door zo'n kap over het hoofd van een verdachte te trekken, kunnen agenten voorkomen dat ze worden bespuugd. 

Volgens Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP, krijgen agenten in toenemende mate te maken met spugende verdachten. "Het is buitengewoon goor en denigrerend", zegt hij.

Bovendien kunnen de gevolgen groot zijn. In 2014 liep een agent hiv op nadat hij een klodder speeksel met bloed in zijn gezicht had gekregen. Overigens gaat het volgens Soa Aids Nederland daarbij om een grote zeldzaamheid. Speeksel met bloed geeft alleen een heel klein risico op hiv als dit om het slijmvlies van het oog komt, stelt de organisatie.

Marechaussee

Landelijke cijfers van spuugincidenten zijn er niet, maar volgens de politie komt het probleem in alle regio's voor. In Amsterdam zijn er jaarlijks veertig incidenten waarbij agenten worden bespuugd.

De anti-spuugkappen worden nu al gebruikt door de marechaussee. Ook agenten in de regio's Limburg en Zeeland-West-Brabant hebben zo'n kap in hun auto's liggen.

STER Reclame