1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS
NOS Voetbal

'PSV geeft niet thuis, Van Basten gênant'

De week van het beschamende muntjes gooien naar bedelaars, de bewonderenswaardige verloren strijd van PSV in Madrid en de onverwachte uitval van assistent-bondscoach Marco van Basten eindigde met een wedstrijd om van te smullen, de eredivisietopper PSV-Ajax (0-2).

"De titelstrijd is nog niet beslist", aldus Pierre van Hooijdonk in Studio Voetbal. "Beide clubs gaan niet alles winnen."

"Het is wel beslist", zegt Kees Jansma. "Ajax krijgt een geweldige boost van de overwinning tegen PSV. Die geven het niet meer weg."

'PSV oogde niet fris'

De vraag is of PSV na de slijtageslag van dinsdag in Vicente Calderón klaar was voor een gevecht om de koppositie tegen Ajax. "Normaal gesproken zou dat geen probleem moeten zijn", aldus Jansma. "In de eerste helft was het heel behoorlijk. Daarna werd het steeds minder."

"Geestelijke vermoeidheid misschien?", vraagt Jansma zich af. Van Hooijdonk: "PSV oogde niet fris."

'PSV vermoeid in topper?

De Eindhovense gastheren zagen Arek Milik binnen twee minuten de score openen. "Een magistraal doelpunt", aldus Jan Mulder. "Prachtig", zegt ook Jansma. "Maar hij stond vreselijk vrij, had alle ruimte om in te koppen."

'Te veel spelers PSV gaven niet thuis'

"Waar was Luuk de Jong vandaag?", vraagt schrijver Özcan Akyol zich af. "Hij was anoniem. Guardado zat ook niet in de wedstrijd, Pröpper werd gewisseld. Dat heeft Ajax goed opgevangen."

Pierre van Hooijdonk: "De Jong deelde in de malaise. Veel te veel spelers van PSV gaven niet thuis. Willems heb ik ook niet gezien op de laatste 20 meter van het veld. Ajax was als team beter en had ook de meeste kansen."

'Waar was Luuk de Jong?'

Buiten het veld zorgden twee momenten afgelopen week voor opschudding. Supporters van PSV gooiden in Madrid muntjes naar bedelaars. Een fan verbrandde zelfs een briefje van vijf euro voor de ogen van een bedelaarster en liet een andere bedelaarster zich opdrukken voor geld.

"Walging", voelt Kees Jansma. "Volstrekt kansloos", zegt Akyol. "Ik denk niet dat die mensen hadden kunnen inschatten hoe groot dit zou worden. Dat heeft ook met het beperkte denkvermogen van die mensen te maken."

'Van Basten sprak voor Blind'

Het andere moment dat de voorbije week in het oog sprong, deed zich voor tijdens de persconferentie van bondscoach Danny Blind toen assistent Marco van Basten zich mengde in een discussie over Hakim Ziyech. "Van Basten sprak voor Blind", aldus Mulder. "Een beetje gênant."

"Twee gedachten kwamen bij me op", aldus Jansma, voormalig perschef van Oranje. "Echt Marco, spontaan en origineel. Maar als ik perschef zou zijn, zou ik denken: houd je kop."

Van Basten valt uit tegen journalist

Van Hooijdonk en Jansma vinden de discussie over Ziyech en zijn keuze voor Marokko ten koste van Oranje achterhaald, maar daar is Akyol het niet mee eens. "Dit incident laat zien hoe Blind en Van Basten omgaan met spelers, het zegt iets over hun denkwijze. De journalist (die de discussie over Ziyech had aangezwengeld, red.) had een punt", stelt Akyol.

Hij haalt een artikel aan uit de Volkskrant, waarin Ziyech Van Basten "geen toptrainer" noemt en hem een gebrek aan communicatie verwijt. "Ik weet zeker dat er rancune in het spel is bij Van Basten", aldus Akyol.

'Van Basten onhandig, onverstandig en onjuist'

Jansma bestrijdt de verdenking van rancune. "Het was onhandig. Van Basten had eigenlijk niet zijn mening moeten verkondigen. Dat was aan zijn baas."

De opmerking van Van Basten een dag later in De Telegraaf ("Hakim Ziyech en Oussama Tannane zijn domme jongens en hun managers koekenbakkers”) vindt Jansma wel over de schreef. "Onverstandig en onjuist."

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl