Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
NOS Nieuws

Asscher roept op om voor Oekraïne-verdrag te stemmen

Vice-premier Asscher hoopt op een duidelijk 'ja' bij het referendum over het Associatieverdrag met Oekraïne. Dat zei hij vanmiddag in tv-programma Buitenhof. Volgens hem zorgt het verdrag voor "een stabiele buurman van Europa".

Volgens Asscher gaat het om een ontzettend belangrijk verdrag en wil de grote meerderheid van de bevolking van Oekraïne het land inrichten zoals Europese landen dat hebben gedaan. Zeventig procent van de bevolking heeft volgens hem bij de laatste parlementsverkiezingen op partijen gestemd die voor het verdrag zijn.

"Ik kan me voorstellen dat mensen het ingewikkeld vinden. Het is een dik papier en staat heel veel in, maar daaronder zit de wens van een buurland van Europa om hun land in te richten naar Europese maatstaven. Dat wil zeggen vrije handel, eerlijke competitie, respect voor minderheden en tegengaan van corruptie. Dat zijn allemaal elementen die ervoor zorgen dat je daar een stabielere buurman", aldus Asscher.

Belangrijk voor Oekraïners

Hij wees op de massale protesten die in Oekraïne ontstonden toen de vorige regering weigerde het verdrag te ondertekenen en dat er toen tientallen demonstranten om het leven zijn gekomen doordat de regering de protesten neersloeg. "Voor iedereen die dat land op een moderne manier wil inrichten is dat verdrag ongelooflijk belangrijk. Om dan als Nederland namens Europa te zeggen: we bedrukken wc-papier en vegen onze billen ermee af, want we hebben onze eigen issues over Europa, dat vind ik niet kunnen. Het is echt belangrijk. Het gaat ergens over, dus ga stemmen."

Hij erkende dat Oekraïne kampt met veel problemen, zoals grootschalige corruptie ("als je naar de dokter gaat moet je al steekpenningen betalen"), maar het verdrag zal volgens hem juist helpen die problemen in het land aan te pakken. Onder invloed van het verdrag is volgens hem al een aantal wetten aangenomen dat het land vooruit moet helpen. Hij riep kiezers die voor het verdrag zijn maar die niet willen gaan stemmen, op om vooral wel te gaan stemmen.

Adviserend referendum

Op de vraag of het kabinet zich gaat houden aan de uitkomst van het referendum, zei Asscher dat het kabinet de uitslag 'zeer serieus' zal nemen.

"Het is een raadgevend referendum en de wet verplicht ons te heroverwegen en terug naar het parlement te gaan." Maar verder wilde hij daar niet op ingaan. Asscher zei ook erg vóór referenda te zijn. Een keer per vier jaar stemmen is volgens hem niet meer van deze tijd. "Ik vind het toch wel een feestje dat we op 6 april mogen gaan stemmen".

Toekomst PvdA

Overigens zei Asscher nog niet te weten of hij beschikbaar is voor een plaats op de kandidatenlijst bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen. "Tegen de zomer moet ik daarover iets vinden." Nog een keer regeren met de VVD ligt volgens hem niet voor de hand, maar het hangt af van de kiezers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl