Spektakelstuk FC Twente-AZ eindigt in gelijkspel

Vincent Janssen in actie tegen FC Twente
    Vincent Janssen (l) in duel met Felipe Gutiérrez (r)
    Hakim Ziyech (r) stuit op AZ-speler Ben Rienstra
    Hidde ter Avest (l) in duel met AZ-speler Levi Garcia

FC Twente en AZ hebben in een levendige wedstrijd in Enschede met 2-2 gelijkgespeeld. De Duitser Stefan Thesker eiste bij zijn rentree bij Twente een hoofdrol voor zich op met twee treffers, waarvan de laatste in de extra tijd.

In de eerste helft hielden de ploegen elkaar aardig in balans. Zo stond het aluminium aan beide kanten succes in de weg. In de beginfase trof Felipe Gutiérrez namens Twente de paal (waarna zijn rebound door Derrick Luckassen van de lijn werd gekopt) en later schoot Levi Garcia namens AZ tegen de lat.

Buitenspelluchtje

Ook wat betreft vergeefs geclaimde strafschoppen was er voor de rust evenwicht tussen beide ploegen. AZ voelde zich tekortgedaan toen Luckassen neerging in een duel met Robbert Schilder. Twente dacht recht te hebben op een penalty bij een vermeende overtreding van Stijn Wuytens op Zakaria El Azzouzi.

De vrijdag voor Oranje opgeroepen Vincent Janssen kwam er voor rust nauwelijks aan te pas, maar zette kort na rust AZ wel op voorsprong. De topscorer trof doel na goed werk van Alireza Jahanbakhsh en Joris van Overeem, maar aan zijn twintigste competitietreffer hing wel een buitenspelluchtje.

Na een uur werd Twente een tiental toen El Azzouzi rood kreeg vanwege het uitdelen van een elleboogstoot aan Ridgeciano Haps in de doelmond. Luttele minuten later werd het tien tegen tien door de tweede gele kaart van Wuytens.

Blessure Vlaar

AZ-aanvoerder Ron Vlaar viel na rust geblesseerd uit. Het schoot in zijn kuit tijdens een corner en het is nog niet duidelijk of hij op tijd fit is voor het Nederlands elftal.

Glansrijke rentree Thesker

De wedstrijd werd er niet minder levendig om. Invaller Thesker, bij wie in ​februari een tumor werd verwijderd, gaf zijn rentree glans door de 1-1 binnen te koppen. Luttele minuten later zette Thom Haye met een pegel van afstand AZ echter weer op voorsprong.

Twente had echter het laatste woord. De gelijkmaker hing al in de lucht toen Hakim Ziyech met een vrije trap de lat raakte, waarna Thesker in de extra tijd met zijn tweede doeltreffende kopbal voor de 2-2 zorgde.